Belgische militaire graven

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Belgische graven

Beschrijving

Op het kerkhof van Sint-Jan, ten westen van de kerk langs de Brugseweg, zijn drie gelijkaardige zerken terug te vinden, waaronder drie militairen begraven liggen. Vermoedelijk gaat het om inwoners van Sint-Jan, die na de oorlog gerepatrieerd werden naar hun woonplaats. Het gaat volgens de opschriften om:

- Brabant Oscar, 29 jaar, + Moorslede 3.10.18

- Degryse Leon, 22 jaar, + Merkem 17.11.17

- Lecluyse Georges, 22 jaar, + Sint-Jan 28.9.18

Op het kerkhof zijn eveneens nog heldenhuldezerkjes terug te vinden voor een echtpaar, dat na de oorlog is gestorven.

Bron: WOI Relict (1764): Belgische graven op kerkhof (Sint-Jan - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore

Volgens het onderzoeksproject 'De Namenlijst' van het In Flanders Fields Museum betreft het:

- Oscar Richard Brabant, geboren in Langemark op 8 mei 1889, landbouwer als beroep, tijdens de oorlog toegevoegd aan het 5de Vervoerkorps van het Belgisch leger. Hij stierf op 2 of 3 oktober 1918 door een obusscherf in het hoofd in Moorslede.

- Leon Triphon Degrijse, geboren in Sint-Jan op 16 juni 1895, tijdens de oorlog toegevoegd aan de 5de compagnie van het 2de bataljon van het 8ste Linieregiment, omgekomen op 17 november 1917 nabij 'Ferme du petit Fils' in Merkem.

- Georges Leopold Lecluyse, geboren op 31 oktober 1895 in Sint-Jan, soldaat bij het 2de Karabiniers en omgekomen op 30 juli 1918 bij Langemark.