Kemmel Churchyard

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kemmel Churchyard

Beschrijving

Kemmel Churchyard is gelegen achter (ten noordoosten van) en rechts naast de ingang van de Sint-Laurentiuskerk van Kemmel.

Kemmel lag gedurende de ganse oorlog dicht bij het front. Na het Duitse Lente-Offensief (voorjaar 1918) viel het dorp in handen van de Duitsers, tot de bevrijding van het dorp in september 1918. Het kerkhof werd gebruikt voor Britse bijzettingen van oktober 1914 tot maart 1915.

Op Kemmel Churchyard liggen verspreid over het kerkhof 24 militairen uit het Verenigd Koninkrijk en één Indiër begraven. Hiervan konden er drie niet meer geïdentificeerd worden. Vijftien graven die door artillerievuur werden vernield, worden nu met "special memorials" herdacht. In het grootste perk, achter het koor van de Sint-Laurentiuskerk (aan de noordoostelijke zijde, langs de Reningelststraat) staan acht graven (waarvan er één niet geïdentificeerd kon worden) en dertien 'special memorials' op een vierhoekig grasperk. Rechts van de toegang van de kerk bevinden zich één grafsteen en twee 'special memorials'. Een beetje verder tussen de burgerlijke grafzerken ligt nog één onbekende Britse soldaat.

• Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • SCOTT M. 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient, Norwich-Norfolk.

Bron: WOI Relict (83): Kemmel Churchyard (Kemmel - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore