Beveren-IJzer Churchyard

Beschrijving

Gelegen langs het St.-Brigidaplein. De Britse begraafplaats is gelegen rechts achter de kerk en in de uiterste rechterhoek van het kerkhof (waar nog aantal Belgische graven in verband met de Eerste Wereldoorlog zijn). De gedenkzuil voor de lokale oorlogsdoden staat eveneens bij het kerkhof.

Historische achtergrond

Er liggen 20 Britten die tijdens de Eerste Wereldoorlog stierven en 8 Britten die tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven lieten. De doden uit de Eerste Wereldoorlog stierven allemaal in 1918. Het gaat hier om Britten die stierven in het chirurgische hospitaal van Beveren-aan-de-IJzer van dokter Derache. Ze werden hier oorspronkelijk begraven.

Beveren-aan-de-IJzer lag meer dan tien kilometer van het front verwijderd. Eind 1916 werd hier een militair hospitaal opgericht. Het hospitaalcomplex bestond uit een 25-tal barakken (van ongeveer 30 op 5 meter), een operatiezaal en verschillende rijen verplegingsbarakken. Naast Belgische militairen werden hier ook burgers uit de streek verzorgd. Tijdens de Slag bij Merkem (16 april 1918) zouden er 506 Belgische gewonde militairen binnengebracht zijn. 58 hiervan zouden op die 16de april hun leven laten, 11 stierven de dag erop, 23 stierven er op 18 april en 7 op 19 april. Zodra de legerleiding veronderstelde dat de frontlijn meer naar het zuiden verlegd zou worden, verhuisde de chirurgische afdeling van het Hôpital Militaire Belge in Adinkerke in maart 1917 naar Beveren. Het hospitaal stond onder leiding van dokter Derache en kreeg de steun va Koningin Elisabeth. De overleden militairen werden op een aparte strook grond op het kerkhof begraven. In 1921 werd het militair hospitaal afgebroken.

De doden van de Tweede Wereldoorlog stierven bij de terugtrekking naar Duinkerke in mei 1940.

Kenmerken

Beveren-IJzer Churchyard is een Brits militair ereperk op het kerkhof van Beveren. Het terrein is vlak en cirkelvormig. Het is afgebakend door een haag en er is een poortje als toegang. De grafstenen staan in een cirkel opgesteld. Het bevat de graven van twintig Britse doden uit de Eerste Wereldoorlog en acht doden uit de Tweede Wereldoorlog (waarvan er twee niet geïdentificeerd konden worden). Er zijn drie special memorials "known to be buried in this cemetery".

• Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • DESCHRIJVER D. s.d.: Het militair hospitaal 1914-18 Beveren-IJzer", cfr. "Hôpital Militaire Belge de Beveren-sur-Yser. Notice & Photographies", Des Ateliers d Imprimerie et Photogravure de l Insitutut Militaire Belge des Invalides et Orphelins de la Guerre, Port-Villez par Vernon (Eure, France) (Beveren-sur-Yser, le 1er août 1917. Dr. Derache).
  • DEN BAES J. (eindred.) 2004: Momenten van Oorlog in Vredestijd. Een tocht langs Oorlogserfgoed in Veurne-Ambacht, s.l.

Bron: WOI Relict (964): Beveren-Ijzer Churchyard (Beveren-aan-de-Ijzer - WOI-WOII)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele