Gedenkzuil 7th Royal Artillery Division 1917

Beschrijving

Gedenkteken, gelegen langs de Beselarestraat, vlakbij huisnummer 40, op circa 1 kilometer ten oosten van de kerk van Zonnebeke, op circa 400 meter ten zuiden van het gehucht Broodseinde.

Historische Achtergrond

'Broodseinde' is de naam voor de plaats waar de Passendale-, Roeselare-, Moorslede- en Beselarestraat elkaar kruisen, op ongeveer één kilometer ten oosten van Zonnebeke. Het moeilijk te draineren, maar vruchtbare gebied is gelegen op de ongeveer 50 meter hoge West-Vlaamse hoogtelijn die loopt van Zandvoorde tot Klerken.

Tijdens de Eerste Slag bij Ieper konden de Duitsers over de heuvelkam doorstoten. De bevolking vluchtte en Broodseinde werd op de Britten ingenomen (22/10/1914). De Duitsers startten met de aanleg van begraafplaatsen. Enkele dagen later konden de Fransen het gehucht opnieuw veroveren. De frontlijn zou uiteindelijk stabiliseren ter hoogte van de Beselare- en Passendalestraat. Tijdens de eerste oorlogswinter was het er niet echt rustig te noemen: Fransen en Duitsers lagen dicht bij elkaar, er waren regelmatig uitvalpogingen en de omstandigheden in de loopgrachten waren penibel. In het voorjaar werden de Fransen in de omgeving van Broodseinde afgelost door Britten.

De gasaanval die de Tweede Slag bij Ieper inluidde (22/04/1915), trof vooral het noorden van de Ieperboog. Op 4 mei zagen de Britten zich als gevolg daarvan wel genoodzaakt Broodseinde op te geven en zich terug te trekken tot op de Frezenberg. Maar Ieper werd gered. Toen volgde opnieuw een periode van relatieve rust. Relatief, want ondertussen legden de Duitsers hun Flandern-I-Stellung van Passendale naar Beselare over de Broodseinde aan en vonden er dagelijks schermutselingen plaats.

Op 31 juli 1917 brak de Derde Slag bij Ieper los, een geallieerde doorbraakpoging. Vooral die gevechten betekenden de totale verwoesting van de streek. Pas met de gevechten rond Broodseinde op 4 oktober 1917 zou het gehucht door de Australiërs veroverd kunnen worden, ten koste van een groot aantal slachtoffers. Tijdens deze laatste oorlogswinter werd Broodseinde door geallieerde tunnelling companies ondergraven met dugouts, ondergrondse schuilplaatsen. Met het Duitse Lenteoffensief (april 1918) waren de geallieerden genoodzaakt om zich terug te trekken. Op 28 september 1918 (Eindoffensief) ten slotte kon Broodseinde ten koste van vele doden definitief door de Belgen veroverd worden. Waar eens een volkse wijk lag met boerderijtjes, arbeiderswoningen, een molen en een steenoven, had de oorlog in alle hevigheid gewoed en bleef een woestenij over met Duitse militaire begraafplaatsen, kraters, lijken, dode paarden, munitie, kanonnen… Vanaf februari 1919 kwam de bevolking toch terug en vestigde zich voorlopig in barakken. De heropbouw kon beginnen.

Het gedenkteken staat op de plaats waar vóór de oorlog een kleine kapel stond. Het herinnert aan de 7th Royal Artillery Division. Op 4 oktober 1917 vochten zij onder meer mee in de Slag om Broodseinde en leden hierbij zware verliezen. Vandaar de keuze van de locatie. In 1914 en 1917 vocht de 7th Division nog in andere gevechten mee in Vlaanderen. Het gedenkteken werd onthuld op woensdag 1 oktober 1924 in aanwezigheid van een aantal Britse prominenten, waaronder generaal Watts, die de plechtigheid leidde en kolonel Steele, de vroegere bevelhebber van één der eenheden van de 7de divisie, Generaal Préaux, vertegenwoordiger van de minister van Landsverdediging, de gouverneur van de provincie West-Vlaanderen, de burgemeesters van Ieper, Zonnebeke, Passendale en andere. Toespraken werden gehouden door burgemeester Priem, kolonel Steele en de aalmoezenier.

Kenmerken

Op een aarden verhoog met kruipplanten en een reeks trappen met palen op de hoeken, bevindt zich een hardstenen platform. Hierop staat een zware meerdelige, geprofileerde sokkel met een vierkante naar boven toe versmallende zuil, piramidaal afgewerkt met bovenaan een doorlopende groef.

Op de zuil: bovenaan op de vier zijden het getal "7" uitgevoerd in brons; op de voorkant "1914 Ypres", "1915 Neuve Chapelle Festubert Loos"; op de linkerkant "1918 Asiago Plateau Papadopoli Island Vittorio Veneto"; op de achterkant "1917 Ecoust Croiselles Bullecourt Ypres Passchendaele Broodseinde Reutel Gheluvelt"; op de rechterkant: "1916 Somme Mametz Bazentin Ridge Ginchy The Ancre".

Op de sokkel een opsomming van de onderscheiden legereenheden die deelgenomen hebben: op de voorkant "1914-1915"; "Northumberland Hussars"; "Royal Artillery"; "XIV . Bde - C . F . T . Batts."; "XXII . Bde - 104 . 105 . 106 . Batts"; "XXXV . Bde - 12 . 25 . 58 . Batts.", "XXXVII . Bde - I Howi. 31 . 35 . Batts"; "111 . 112 Heavy Batts ." "17th . Div . Amm . Col . "; "54th . 55th . and I/2 Highland Field . Cos . R . E ."; "20th Infantry . Bde", "I/ Grenadier Guards", "2/Scots Guards", "2/ Border Regiment", "2/ Gordon Highlanders", "6/ Gordon Highlanders"; "21st Infantry . Bde", "2/ Bedfordshire Regiment", "2/ Yorkshire Regiment", "2/ Royal Scots Fusiliers", "2/ Wiltshire Regiment", "4/ Cameron Highlanders"; "22nd Infantry . Bde", "2/ R . W . Surrey Regiment", "2/ R. Warwickshire Regiment", "I/ Royal Welch Fusiliers", "I/S Staffordshire Regiment", "8/ Royal Scots (Royal Regiment)"; "7th . Div . Signal. Co . 7th Div . Train . A . S.C ."; "21st . 22nd . 23rd . Field Ambulance"; "12th . Mob . Vet . Sec .". Op de sokkel op de achterkant: "1917"; "Royal Artillery"; "XXII . Brigade - 104 . 105 . 106 . 35 . Batteries"; "XXXV . Brigade - 12 . 25 . 58 . 31 . Batteries"; "7th . Div . Amm . Column . X . Y . Z - T . M . Batteries"; "54th . 95th . 528th . Field cos . Royal Engineers"; "20th Infantry Bde", "2/ Border Regiment", "2/ Gordon Highlanders", "8/ Devon Regiment"; "9/ Devon Regiment"; "22nd Infantry Bde", "2/ R. Warwickshire Regiment", "I/ Royal Welch Fusiliers", "20/ Manchester Regiment", "2/I Hon- Artillery Company"; "91st Infantry Bde", "2/ R . W . Surrey Regiment", "1/S Staffordshire Regiment", "21/ Manchester Regiment", "22/ Manchester Regiment"; "7th Div . Signal Co 7th Div . Train A . S . C ."; "21st . 22nd . 23rd . Field Ambulance", "12th . Mob . Vet . Sec . 7th Batt . M . G. Corps"; "24th Manchester Regiment - Pioneers".

Vooraan, op het onderste deel sokkel een kleine bronzen rechthoekige plaat "To the memory of our comrades of the 7th Division who fell in the great war 1914-1918".

Hoogte: 628 centimeter, breedte: 110 centimeter, diepte: 1235 centimeter.

• BOSTYN F. 2001: Broodseinde ondergraven. De Tunnelling Companies en de aanleg van dugouts voor Broodseinde (Zonnebeke, november 1917 – april 1918), Shrapnel, december 24-31.
  • CAVE N. 1999: Battleground Europe: Polygon Wood, South Yorkshire.
  • DESEYNE A. 1978: De Franse aanwezigheid in de sector Ieper tijdens Wereldoorlog I, Zonneheem VII (speciaal nummer).
  • OOGHE D. 2001: De Broodseinde: een vleugje (lokale) geschiedenis, Zonneheem, XIX.1, 2-16.
  • VANDENBROUCKE F. s.d.: Educatieve website over de grote oorlog 1914-1918 aan de Ieperboog [online], http://users.pandora.be/blindganger (geraadpleegd op 2 augustus 2004).

Bron: WOI Relict (491): Gedenkzuil 7th Royal Artillery Division 1917 (Zonnebeke - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele