Gedenkzuil 85th Canadian Infantry Battalion

Beschrijving

Gelegen op een heuvelrug in de velden op circa 200 meter van de Passendalestraat, circa 1 kilometer ten zuidwesten van Passendale, bereikbaar via een graspad ter hoogte van huisnummer 84. Omgeving is heuvelachtig landbouwgebied.

Historische Achtergrond

Dit gedenkteken op de Passchendaele Ridge herinnert aan het 85ste bataljon, ook wel de Nova Scotia Highlanders genoemd, en aan de gevechten rond Passendale in oktober 1917, in het kader van de Derde Slag bij Ieper.

Het 85th Battalion, behorende tot de 4de Canadese Divisie, bereikte op 30 oktober 1917 de plaats van het gedenkteken, op hetzelfde moment als het 72nd Battalion de locatie Crest Farm kon innemen. De manschappen van het 85th Battalion, onder leiding van kapitein MacKenzie, werden hierbij erg beproefd door het Duitse spervuur, want de Duitsers zetten kort na hun aankomst op 28 oktober een aanval in rond Decline Copse. De Canadezen konden hun objectief bereiken, maar alle officieren van de compagnie werden gedood. In de nacht van 31 oktober werd het bataljon afgelost. Nu kon van hieruit de aanval op het dorp van Passendale ingezet worden.

Het bataljon plaatste een gedenksteen op haar slagveld te Passendale nog vóór het einde van de oorlog en de terugkeer naar Canada. De kleine gedenksteen, met de namen van de doden, werd geplaatst nabij het uiterste punt van de vooruitgang op 30 oktober 1917 en niet ver van de uiterste linie die werd bereikt tijdens de gevechten bij Passendale. Het gedenkteken verviel en was anno 1999-2000 in zeer slechte staat. Op initiatief van The Nova Scotia Highlanders' Heritage Society werd een identiek nieuw gedenkteken onthuld op 30 oktober 2001.

Kenmerken

Op een vierkant platform staat een vierkante sokkel met dubbele geleding met daarop een geblokte, zware, naar boven toe versmallende zuil met vierkante top die uitmondt in een spits. Het geheel bestaat uit lichtgrijze hardsteen.

Tegen de zuil is een rechthoekige bronzen gedenkplaat aangebracht, met de tekst: "85th Canadian Infantry Battalion"; "Nova Scotia Highlanders"; "B.E.F."; "This tablet is erected by the battalion in memory of the gallant comrades who gave their lives in the operation before Passchendaele at Decline Copse and Vienna cottage"; "Octobre 28th to 31st 1917". Eronder de namen met stamnummers, hiërarchisch en alfabetisch gerangschikt.

Hoogte: 203 centimeter, breedte: 152 centimeter, diepte: 152 centimeter.

• CAVE N., LAMPAERT R. (vertaling) 1999: Passendale. De strijd om het dorp, Slagveld België 1, Erpe.

Bron: WOI Relict (503): Gedenkzuil 85th Canadian Infantry Battalion (Passendale - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele