erfgoedobject

Gedenksteen militaire doden

bouwkundig element
ID
213288
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213288

Juridische gevolgen

Beschrijving

Op het marktplein van Mesen herinneren verschillende items aan de Eerste Wereldoorlog: er is de gedenksteen voor de militaire slachtoffers aan de oostelijke zijde van de markt. Meer centraal op het marktplein staan de boom, geschonken door de Nieuw-Zeelanders, een Bastiaanplaque en een Japanse vredespaal.

Historische achtergrond

Gedenkteken ter herinnering aan de militairen, afkomstig uit Mesen, die tijdens de Eerste Wereldoorlog omkwamen. Minimum drie van hen worden individueel herdacht op de stedelijke begraafplaats.

Kenmerken

Binnen een bloemperk met enkele struiken staat een hardstenen gedenksteen op dubbele trede. Twee vooruitspringende hoekpilasters op hoog basement en bekroond met vruchtenmotief, flankeren een muur met donkerbruingevlekte marmeren plaat. Het hoofdgestel is links en rechts geflankeerd door een volutevormig acanthusblad en bekroond met een driehoekig fronton met op de zijkanten een acanthusblad.

In het fronton staat "Pax" in vlakreliëf, daaronder een helm tussen twee palmtakken, "La ville de Messines à ses enfants morts pour la patrie"; op de marmeren plaat: uitgehouwen, wit beschilderde letters, "1914-1918", de namen van omgekomen militairen (behalve één naam) alfabetisch gerangschikt. Hoogte: 325 centimeter, breedte: 254 centimeter, diepte: 145 centimeter.

Uitvoering: Hector Timmerman, Ypres (gesigneerd).

  • JACOBS M. 1996: Zij die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge.

Bron: WOI Relict (2009): Gedenksteen militaire doden (Mesen - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gedenksteen militaire doden [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213288 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.