Gedenkkruis R.E. Grave, Railway Wood

Beschrijving

Offerkruis, gelegen op een hoogte, die gekend is als 'Bellewaarde Ridge', op ongeveer vier kilometer ten oosten van Ieper-centrum. De site is te bereiken via de Oude Kortrijkstraat. In de directe omgeving zijn er diverse kraters, evenals een gedenkteken voor de Liverpool Scottish.

Historische achtergrond

Het gedenkkruis in de vorm van een 'Cross of Sacrifice', dat steeds terug te vinden is op de Britse militaire begraafplaatsen van de 'Commonwealth War Graves Commission', markeert de plaats waar één officier en elf manschappen van de '177th Tunnelling Company (Royal Engineers)' omkwamen tijdens de ondergrondse oorlog tussen november 1915 en augustus 1917.

Het bosje achter het offerkruis werd door de Britten 'Railway Wood' genoemd, naar de vlakbij gelegen spoorlijn Ieper-Roeselare (de huidige Zuiderring). Vlakbij bevond zich de Bellewaarde hoeve. 'Railway Wood' en 'Bellewaarde Ridge' waren omwille van de hoogte strategisch gezien een felbegeerde positie, waar heftig om gevochten zou worden, zowel bovengronds als ondergronds. Ten gevolge van de gevechten van 24 en 25 mei 1915 (aan het einde van de Tweede Slag bij Ieper) en van de Duitse aanval op 2 juni 1915 viel de Bellewaarde hoeve in Duitse handen. Op 16 juni 1915 volgde een Britse tegenaanval, uitgevoerd door eenheden van de '3rd Division'. Voor de verovering van een zone van amper 1600 vierkante meter zouden de Britten maar liefst bijna 4.000 manschappen verliezen. De gedenksteen voor de 'Liverpool Scottish' herinnert nog steeds aan deze slag.

De frontlijn zou hier tot aan de Derde Slag bij Ieper (in de zomer van 1917) nauwelijks nog veranderen. Beide partijen groeven zich in en bouwden stellingen uit. De gevechten werden vanaf nu vooral ondergronds gevoerd. Op 25 september 1915 ontplofte een eerste Britse mijnlading onder de Duitse stellingen. In de daaropvolgende aanval konden manschappen van de '14th Light Division' de Bellewaarde-hoeve veroveren, die evenwel diezelfde avond opnieuw prijsgegeven moest worden. Bij deze actie zouden de Britten opnieuw rond de 4.000 man verloren hebben. Een gedenkteken voor de '14th Light Division' ter herinnering aan deze gevechten werd in september 1978 naar Hill 60 verplaatst, omdat het bij 'Railway Wood' al te zeer onderhevig was aan verzakkingen.

De ondergrondse oorlogsvoering werd de volgende maanden opgevoerd. Tegen februari 1917 zou geen week meer voorbijgaan zonder dat één of meerdere mijnladingen tot ontploffing gebracht werden. Ook bovengronds werden regelmatig aanvallen uitgevoerd op de vijandelijke stellingen. De omgeving van 'Railway Wood' en 'Bellewaarde Ridge' was allesbehalve een rustige sector. Aan Britse zijde zou vooral de '177th Tunnelling Company' lange tijd in deze sector actief zijn en veel manschappen verliezen in de ondergrondse oorlogsvoering. Deze eenheid startte hier onder meer met de uitbouw van een ondergronds complex waaronder één 'dressing station' (medische post), één brigadecommandopost en twee commandoposten voor bataljons. Een lange 'subway', 'Coventry Street' genaamd, liep over de ganse lengte van 'Railway Wood' en verbond ondergronds de verschillende kwartieren. Verschillende kleine en grotere mijnkraters zijn nog steeds zichtbaar in het landschap. 'Railway Wood' werd in de jaren 1920 opnieuw bebost naar zijn oorspronkelijke vorm. Op deze plaats probeerden de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog een V1-basis te bouwen, maar dit project mislukte.

Het gedenkteken werd ontworpen door A.J.S. Hutton en wordt beheerd door de Commonwealth War Graves Commission.

Kenmerken

Gedenkkruis in de vorm van een 'Cross of Sacrifice' in een perk, afgesloten met een veelhoekige ijzeren balustrade en een ijzeren hek, opzij geflankeerd door twaalf paaltjes uit witte natuursteen. Op de zijden van de achthoekige trommel staan de volgende teksten: "Beneath this spot lie the bodies of an officer, three N.C.O.s and eight men of or attached to the"; het kenteken van de Royal Engineers (met de tekst "Honi soit qui mal y pense") met eronder "177th Tunnelling Company Royal Engineers"; 'who are killed in action underground during the defence of Ypres between November 1915 and August 1917; "Royal Engineers", de namen; "Royal Engineers", de namen; "King's L'Pool Rgt.", de naam; het kenteken van de "Royal Welch Fusiliers" en eronder het kenteken van de "The King's"; "Royal Welch Fus.", de namen; "Royal Engineers", de namen.

Hoogte 330 cm, breedte 765 cm, diepte 765 cm.

• COOMBS R. 2001: Before endeavour fades. A guide to the battlefields of the First World War, London.
  • JACOBS M. 1996: Zij die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2. Brugge.
  • SCOTT M. 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk.

Bron: WOI Relict (777): Gedenkkruis R.E. Grave, Railway Wood (Zillebeke - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele