Gedenkkruisen Captain Bowlby en Captain Skrine

Beschrijving

Twee private gedenkkruisen, voor Captain Bowlby en Captain Skrine, in een apart perkje langs de Begijnenbosstraat, nabij de Zuiderring, op circa drie kilometer van het centrum van Ieper verwijderd. De onmiddellijke omgeving bestaat uit glooiend landbouwgebied.

Historische achtergrond

G.V.S. Bowlby, geboren te London op 1 december 1883, had reeds voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog een militaire carrière achter de rug en was reeds tot Captain gepromoveerd. Hij sneuvelde op 13 mei 1915, wat een bijzonder bloedige dag was voor de Britse cavalerie. Op 13 mei hadden de Duitsers een aanval gelanceerd en de Britse troepen achteruit gejaagd. Tijdens een tegenaanval in de namiddag, in een poging om de oorspronkelijke linie terug te winnen, vielen veel slachtoffers: 40 officieren (waaronder Captain Bowlby) en ongeveer 280 manschappen. Een kleine 1400 officieren en manschappen zouden tijdens deze actie gewond of vermist geraakt zijn. Het graf van Bowlby ging verloren tijdens het latere oorlogsgeweld en zijn naam werd gegrift in de Menenpoort. Op initiatief van de familie werd een gedenkkruis opgericht. Een gedenkplaatje in de St. George's Memorial Church in Ieper herdenkt Bowlby eveneens.

H.L. Skrine werd geboren op 12 november 1880 te Bathford nabij Bath (Somerset). Skrine had reeds voor de oorlog een militaire carrière uitgebouwd. Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog meldde hij zich opnieuw als vrijwilliger en nam dienst bij het 6th Somerset Light Infantry. Op 24 oktober 1914 werd hij gepromoveerd tot Captain. Skrine kwam samen met twee officieren en elf mannen van zijn bataljon om tijdens gevechten, die bedoeld waren om een doorbraak te forceren nabij Bellewaerde. Hij werd in deze omgeving begraven, maar zijn graf ging verloren door het oorlogsgeweld. Zijn naam staat vermeld op de Menenpoort. Het gedenkkruis kwam er op initiatief van de familie. In de Saint-George's Memorial Church herinnert een gedenkplaat aan Captain Skrine.

De twee privé-gedenktekens werden samengebracht binnen dezelfde omheining en worden beheerd door de Commonwealth War Graves Commission.

Kenmerken

Het gedenkteken voor Captain Bawlby staat op een verhoog met twee treden en bestaat uit een rotsvormige sokkel met daarop een eenvoudig kruis. Alles uit witte natuursteen. Op de tekstplaat in de rotsvormige sokkel: "In proud and loving memory of Geoffrey Vaux Salvin Bowlby", "Captain Royal Horse Guards", "Born 1st Decr 1883", "killed in action near this spot on 13th May 1915 while leading a counter attack", zwart beschilderde letters. Hoogte: 244 centimeter, breedte: 182 centimeter, diepte: 152 centimeter.

Het gedenkteken van Captain Skrine staat op een voetstuk met drie geledingen en bestaat uit een ruw behouwen kruis met korte zijarmen. Onderaan op het voetstuk: "To the glory of God and in loving memory of Henry Lancton Skrine Captain 6th Somerset L.I. who fell in action and was buried close to this spot 25th September 1915", "In memory also of the men of his company who lie here with him", "Dulce-et-decorum-est-pro-patria-mori". Hoogte: 208 centimter, breedte: 150 cm, diepte 130 centimeter.

• DEGRANDE W. 1994: Stille getuigen van de strijd om Bellewaarde 1915, Shrapnel, 3, 33-37.
  • HOLT T. & V. 2003: Major & Mrs Holt, Battlefield Guide to the Ypres Salient, London.

Bron: WOI Relict (779): Gedenkkruis Captain V.S. Bowlby (Zillebeke - WOI), WOI Relict (1492): Gedenkkruis Captain H.L. Skrine (Zillebeke - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele