Gedenkzuil militaire doden

Beschrijving

Gelegen in een perkje op het kruispunt van de Brugseweg met de Potyzestraat, naast huisnummer 3, in het dorpscentrum van Sint-Jan. Omgeving is bebouwd.

Historische Achtergrond

Het oorlogsgedenkteken is een initiatief van de V.O.S. (Vlaamse Oud-Strijders). Het werd onthuld op 1 augustus 1921. Jeroom Leuridan sprak er de feestrede uit.

Kenmerken

Vierkante hardstenen, meervoudig gelede sokkel, met daarop een naar boven toe verjongende zuil, bovenaan gebogen afgewerkt. Onderaan is hij versierd met enkele rijen palmetten en bovenaan met een smalle doorlopende lijst en enkele verticale cannelures. Op de zuil: op de voorkant bovenaan in vlakreliëf een kruis en een palmtak in het midden "St Jan aan zyne gesneuvelde zonen", in vlakreliëf een helm tegen twee gekruiste sabels. Op de sokkel: op de voorkant "1914-1918", in reliëf een klimmende leeuw tussen ineengestrengelde palm- en eikentak. Op de linker- en rechterkant zijn zwartgrijze marmeren platen aangebracht, die in vergulde letters de namen van de militaire slachtoffers opsommen, chronologisch gerangschikt. Hoogte: 380 centimeter, breedte: 110 centimeter, diepte: 110 centimeter.

Uitvoering: L. Tanghe, Brugge (gesigneerd).

Bron: WOI Relict (1331): Gedenkzuil militaire doden (Sint-Jan - WOI)