Gedenkzuil voor A. en M. Mahieu

Beschrijving

Gelegen langs de Bernikkewallestraat, nabij het kruispunt met de Palingbeekstraat, in de berm tegen de rand van het golfterrein (het vroegere kasteeldomein). De omgeving is licht heuvelachtig en landelijk. Circa 100 meter ten zuiden zijn nog restanten van een betonnen post.

Historische Achtergrond

De familie Mahieu-Ferry, rijke industriëlen uit het naburige Armentières, was sedert de 2de helft van de 19de eeuw eigenaar van het kasteel De Palingbeek. In 1901 besloot de familie om het bestaande, in rode baksteen opgetrokken kasteel af te breken en te vervangen door een kasteel in witsteen. De overlevering wil dat kolonel Ferry, stafofficier in het Franse leger en vader van Madame Mahieu, zijn dochter dit plan afraadde met de woorden: "Deze plek trekt de oorlog als een magneet aan". Zijn voorspelling zou nare werkelijkheid worden. Tijdens de oorlog werd dit kasteel door de Britten White Chateau genoemd en bij de Duitsers Bayernschloss (ter nagedachtenis aan het 2de Beieren Korps dat het kasteel in november 1914 veroverde). Het kasteel bleef in Duitse handen tot het op 7 juni 1917 werd bestormd en veroverd door het 6th & 7th London Regiment (47ste divisie). Tijdens het Duitse Lente-Offensief zou het kasteel opnieuw in Duitse handen vallen, tot het tijdens het geallieerde Eindoffensief definitief veroverd zou worden. De familie Mahieu werd zwaar getroffen door de oorlog met de dood van hun twee enige zonen: Auguste (° 1887, soldaat bij het 56ste bataljon Chasseurs à Pied) stierf op 22 februari 1916 in Bois de Caures, Michel (° 1891, Capitaine-Aviateur bij de 2ème Groupe Aviation, Escadrille 11) stierf aan de Somme op 3 mei 1918. Na de oorlog kwam het landgoed in handen van de familie Cossart, die het in eigendom hield totdat de golfclub het in 1988 van hen afkocht.

Kenmerken

Op een kleine geprofileerde hardstenen sokkel staat een kleine, rechthoekige zuil met rechthoekig grondplan, naar boven toe versmallend en zadeldakvormig afgewerkt, volledig in hardsteen uitgevoerd. "Ici s'élevait un immense château appartenant à deux Français Mr Auguste Mahieu Soldat au 56e Bat. de chasseurs et Mr Michel Mahieu Cap.-Commandant l'Escadrille des Chouettes Bombardement n° 114 tous deux morts pour l'indépendance de la France et de la Belgique 1914-1918". Uitgehouwen letters, wit beschilderd. De naam "Mahieu" is twee keer verguld.

Hoogte: 154 centimeter, breedte: 69 centimeter, diepte: 44 centimeter.

Uitvoering: Hector Timmerman, Ypres (gesigneerd). Dezelfde tekst staat ook op de achterkant maar in slechtere staat (twee regels zijn verdwenen).

• S.N. s.d.: De historische Palingbeek - The Historic Palingbeek (brochure uitgegeven door de golfclub).

Bron: WOI Relict (1235): Gedenkzuil voor A. en M. Mahieu (Hollebeke - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele