Gedenksteen burgerlijke en militaire doden

Beschrijving

Gelegen langs de Dorpsstraat in Wulvergem, op de hoek van het kerkhof, rechts van de kerkingang. Op het kerkhof bevinden zich Britse graven.

Historische Achtergrond

Dit gedenkteken, een initiatief van de Vlaamse Oud-Strijders (V.O.S.) en gerealiseerd door Demeyer-Verlinde uit Waasten, werd onthuld op 20 juni 1926.

Kapitein-Kommandant Theo Denturck stierf op 25 oktober 1914 en ligt begraven op "Coudekerque Branche" bij Duinkerken. Hij behoorde tot het 3de linieregiment toen de oorlog uitbrak. Zijn eenheid werd op 25 oktober 1914 ingezet bij het bruggenhoofd van Schoorbakke, waar hij gewond raakte en werd overgebracht naar het militair hospitaal in Duinkerken, waar hij overleed aan zijn verwondingen. Soldaat Hilaire Caignie, wiens naam eveneens op het gedenkteken vermeld staat, behoorde tot het 11de linieregiment en stierf in de nacht van 4 op 5 augustus 1914 in de omgeving van Luik. Hij moet één van de eerste Belgische militaire doden van de oorlog zijn.

Kenmerken

Binnen een bloemperk staat een muur op een grijze hardstenen plint met vooruitspringend en hoger opgaand grijs middengedeelte, met dubbele, geprofileerde kroonlijst en een bewerkt leliekruis op de top. Bovenaan een witte medaillon met Christushoofd. De zijkanten van de muur evenals het dekstuk zijn geprofileerd. Onderaan het middengedeelte is in hoogreliëf een wat naïef weergegeven liggende leeuw geplaatst. De uitgehouwen, wit beschilderde letters op het middengedeelte: "IHS", "1914-1918", "Wulverghem aan zijne gesneuvelde helden"; links: de namen van de "soldaten" (geen rangschikking); rechts: de namen van de "burgers" (geen rangschikking).

Hoogte: 361 centimeter, breedte: 190 centimeter, diepte: 40 centimeter.

Links en rechts van het bloemperk staan twee stenen obussen. Drie treden geven toegang tot het perk. In blauwe en rode tegels is een gedenkkruis weergegeven in de vloer vóór de gedenksteen. Vóór en naast de gedenksteen staan nog drie losstaande gedenkplaten in witte steen en versierd met palmtakken en siermotieven; links: "Denturck Theo", "Kapitein-Kommandant" (een foto van hem is verdwenen); midden: "Aan onze duurbare wapenbroeders. Zij vielen als helden voor God en Vrijheid op het oorlogsveld"; rechts: "Aan onze duurbare medeburgers. Zij stierven manmoedig getroffen door het wraakroepend vijandig schroot".

• VANSUYT M. 1989: Nog een beroemde Wulvergemnaar, Dovie Kroniek, II.4.
  • VANSUYT M. 1990: Te Wulvergem staat een monument", Dovie Kroniek, III.4.