Gedenksteen Lasnier en het 1er bataillon Chasseurs à Pied

Beschrijving

Gedenksteen langs de Voormezelestraat, aan het begin van het pad naar Croonaert Chapel Cemetery. Op 100 meter meer naar het oosten ligt de site Bayernwald.

Luitenant Lasnier en de elf onderofficieren en 174 manschappen van de 1ste Franse 'Chasseurs à Pied' lieten het leven tijdens de bloedige gevechten om de 'Kapellerie' en 'Bois Quarante', tussen 3 en 15 november 1914. Het gedenkteken werd ingehuldigd op 9 juni 1935 op initiatief van de 'Amicale Saint-Blaise', de veteranenbond van de eenheid, in aanwezigheid van verschillende oud-bevelhebbers en enkele politici.

Kenmerken

Op een vierkante trede uit blauwgrijze hardsteen staat een kleine, vrij zware vierkante zuil, naar boven toe versmallend en met afgeronde top. Op de voorzijde bovenaan staat een bronzen haan op een bol, waaraan een hoorn hangt met daarin de letters "I B.C.P.". Op een bronzen plaat in vlakreliëf staat "A la mémoire du Lieutenant Lasnier, des 11 sous-officiers, 174 caporaux et chasseurs du 1er Bataillon de Chasseurs à Pied Français tombés sur ce sol pour la défense de la Belgique et de la France dans les combats du 3 au 15 Novembre 1914".

Hoogte 140 cm, breedte 84 cm, diepte 84 cm.

De uitvoerders staan op plaatje onderaan: "G. Timmerman en zoon, bij de Bascule, Yper".

• BOSTYN F., VANCOILLIE J. e.a. 2000: Bayernwald. Het Croonaertbos in de Eerste Wereldoorlog, Association for Battlefield Archaeology in Flanders, Studies II, Zonnebeke.

Bron: WOI Relict (181): Gedenksteen Lasnier en het 1er Bn. Chasseurs à Pied (Wijtschate - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore