Gedenkkruis 19th Western Division

Beschrijving

Gedenkteken op het kruispunt van de Rijselstraat en Hollebekestraat, ten noorden van Oosttaverne Wood Cemetery.

Het betreft een gedenkteken voor de 19th (Western) Division, ook wel Butterfly Division genoemd vanwege het kenteken (een vlinder). Deze divisie nam deel aan de Mijnenslag van 7 juni 1917 en slaagde erin om het vooropgestelde doel te bereiken, onder meer de verovering van de Duitse verdedigingslijn Oosttaverne Line. In april 1918 namen ze, opnieuw in deze omgeving, deel aan de gevechten tijdens het Duitse Lente-Offensief.

Kenmerken

Op een hardstenen podium met twee treden staat een hardstenen kruis met als enige versiering een uitgehouwen vlinder. Op het kruis: op de voorkant in het midden "Butterfly. June 1917-1918. To the glorious memory of the soldiers of the 19th Western division who fell in action near this spot"; op de achterkant "Aux soldats de la 19me Division Britannique morts au champ d'honneur". "Messines 1917". Op de trede: op de voorkant "19th Division Royal Artillery", "19th Division Royal Engineers", "5th Batt South Wales Borderers (pioneers)", "19th Division Royal Army Medical Corps", "19th Division Royal Army Service Corps"; op de linkerkant: "57th Infantry Brigade", "10th Royal Warwickshire Regt", "8th Gloucestershire Regt", "10th Worcestershire Regt", "8th North Staffordshire Regt"; op de rechterkant: "58th Infantry Brigade", "9th Cheshire Regt", "9th Royal Welch Fusiliers", "9th Welch Regt", "6th Wiltshire Regt"; op de achterkant "56th Infantry Brigade", "7th King's own (Royal Lancaster Regt)", "7th East Lancashire Regt", "7th South Lancashire Regt", "7th Loyal North Lancashire Regt".

Hoogte 306cm, breedte 18cm, diepte 180cm.

• COOMBS R 2001: Before endeavour fades. A guide to the battlefields of the First World War, London.
  • HOLT T. & V. 2003: Major & Mrs Holt, Battlefield Guide to the Ypres Salient, London.
  • JACOBS M. 1996: Zij die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2. Brugge.

Bron: WOI Relict (156): Gedenkkruis 19th Western Division (Wijtschate - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore