Standbeeld militaire en burgerlijke doden

Beschrijving

Het gemeentelijk oorlogsgedenkteken van Nieuwkerke staat voor de ingang van de kerk (Markt) van Nieuwkerke. Op het kerkhof liggen nog Britse, Franse en Belgisch militairen begraven.

Historische Achtergrond

Gedenkteken voor de burgerlijke en militaire slachtoffers ten gevolge van de Eerste en Tweede Wereldoorlog, afkomstig van Nieuwkerke. Elie Albert Joseph Chirouter behoorde tot het 3de Linieregiment, toen hij op 31 mei 1916 stierf. Hij ligt begraven op het kerkhof van Duinkerken.

Kenmerken

Omheining met bakstenen muurtjes en ijzeren hek, met bloemenperk. Op een hardstenen trede staat een driedelig monument, opgebouwd uit twee zijmuren staande op een plint, bovenaan afgewerkt met twee liggende consoles en versierd met palmtakken en een lauwerkrans. Tegen de muren zijn twee hardstenen tekstplaten aangebracht. In het midden springt een hoge meerdelige, geprofileerde sokkel, die licht trapeziumvormig is, vooruit. Hij is versierd met lauwertakken en een doorlopende laurierbladfries. Op de top staat het beeld van een engel, die een lauwerkrans in het hand houdt. Hij buigt zich over een gevallen soldaat, die tegen een muurtje aanleunt. De soldaat is in uniform en draagt een vaandel in de hand. Op de sokkel: bovenaan een ronde geëmailleerde plaat met zwarte letters tegen een witte achtergrond. Op de buitenste cirkel staat "Passants souvenez-vous 1914/1918 1940/1945 Voorbijgangers gedenk hen", op de binnenste cirkel een helm tegen de achtergrond van een oorlogskruis, daaromheen de letters "F N C N S B", onder de plaat in vlakreliëf en zwart beschilderd "West-Nieuwkerke VOS aan onze helden en burgerlijke slachtoffers", op het onderste deel van de sokkel in vlakreliëf een Belgisch wapenschild tegen twee gekruiste palmtakken en een banderol, met "1914 1918" op; op de linkerkant "A nos victimes" in vlakreliëf, zwart beschilderd, "Gesneuvelde soldaten in den oorlog", de namen, "Burgerlijke slachtoffers in den oorlog" en de namen in wit beschilderde letters; op de rechterkant "de la guerre", letters in vlakreliëf, zwart beschilderd, "Burgerlijke slachtoffers in den oorlog", de namen, wit beschilderde letters; op een losse plaat links "Gesneuvelde soldaten 1940-1945", de namen chronologisch gerangschikt; op een losse plaat rechts "Burgerlijke slachtoffers 1940-1945", de namen, chronologisch gerangschikt.

Hoogte: 519 centimeter, breedte: 447 centimeter, diepte: 227,5 centimeter.

Uitvoering: Huis Sint-Augustyn, Zonnestraat 17, Gent. Voorzitter N. Wicke Schrijver V. Six (gesigneerd).

Voor het gedenkteken staat een aparte witmarmeren gedenkplaat voor "Elie Chirouter", met bovenaan foto.

Bron: WOI Relict (177): Standbeeld militaire en burgerlijke doden (Nieuwkerke - WOI-WOII)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele