19de-eeuwse herberg

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed 19de-eeuwse herberg

Beschrijving

Al in de 17de eeuw wordt op deze plek een herberg vermeld, het huidige gebouw dateert naar verluidt uit de 19de eeuw. In 1904 vindt er een verbouwing plaats (in het kadaster geregistreerd in 1905) : "aggr, huis en danszaal, Cleynen-Jacobs, herbergier". Tijdens het interbellum wordt de gevel voorzien van bepleistering en gesculpteerde sluitstenen. Poort links ingebracht na de Tweede Wereldoorlog.

Neoclassicistische onderkelderd breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien). Met schijnvoegen gecementeerde lijstgevel op gecementeerde plint. Op het gelijkvloers steekboogvormige deur en vensters met geriemde omlijsting, typische trapeziumvormige sluitsteen met festoenen. Rechthoekige poort links en venster rechts, met vlakke omlijstingen. Op de verdieping rechthoekige vensters met zelfde omlijsting als op gelijkvloers, doorlopende gecementeerde lekdrempels. Klassiek hoofdgestel met fries en houten kroonlijst op modillons.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Scherpenheuvel-Zichem, Afdeling 2, Zichem, 1905/17.
  • S.N. 2007: Onuitgegeven dossier Markt Zichem, vzw Red de Maagdentoren, 14.

Auteurs: Thomas, Hans