erfgoedobject

Hoekhuis met gecementeerde lijstgevel

bouwkundig element
ID
213215
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213215

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gelegen op de hoek met de Pater Beckxstraat, in kern vermoedelijk daterend uit het einde van de 19de eeuw, huidig uitzicht uit de eerste decennia van de 20ste eeuw. Volume reeds aanwezig op primitief kadasterplan (1831), vergroot in 1894 tot de oppervlakte van de huidige nummers 16-20. Dit volume werd gesplitst in 1937, vermoedelijk wijst de voor de nummers 16-20 doorlopende kroonlijst op de toestand voor de splitsing.

Breedhuis met dubbelhuisopstand, drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Met schijnvoegen gecementeerde lijstgevel met zwaardere voegen voor de onderbouw. Rechthoekige vensters met vlak gepleisterde oren en sluitsteen. Rechthoekige deur met dito bepleistering (oorspronkelijk gesinterde bakstenen omlijsting, zie beschadigde bepleistering). Gevel bekroond door houten kroonlijst op tandlijst en klossen.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Scherpenheuvel-Zichem, Afdeling 2, Zichem, 1894/18, 1937/43.

Auteurs: Thomas, Hans
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoekhuis met gecementeerde lijstgevel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/213215 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.