• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis daterend uit het interbellum (geregistreerd in 1921/1922, met als bouwheren Van Meeuwen - Demeyer Fr.). Onderkelderde baksteenbouw op vierkante plattegrond. Lijstgevel met dubbelhuisopstand, drie traveeën en twee bouwlagen onder kunstleien schilddak, aansluitend bij het dak van nummer 40.

Centrale travee hoger opgetrokken en uitgewerkt als tuitgevel met hardstenen dekplaten en bekroond door piramidevormig ornament. Tuitgevel geflankeerd door deels naar beneden doorlopende lisenen, lijstgevel afgeboord door hoeklisenen. Gevel verlevendigd door het gebruik van zandsteen in muurbanden, waterlijsten boven de vensters en deuren, lijst rond gevelpanelen, en andere details.

Steekboogvormige vensters met blauwe hardstenen lekdrempels. Ontlastingsboogje met zandstenen sluit- en aanzetstenen, zandstenen waterlijstje, deels omlopend op het gelijkvloers. Steekboogvormige deur met zandstenen omlijsting. In tuitgevel muurankers die het monogram VM vormen (Van Meeuwen, houthandelaar, zie Stationsstraat 40). Lijstgevel bekroond door kunststof-kroonlijst.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Scherpenheuvel-Zichem, Afdeling 4, Testelt, 1921-1922/2.

Auteurs: Thomas, Hans