Modernistisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Modernistisch burgerhuis

Beschrijving

Halfvrijstaand burgerhuis daterend uit de jaren 1940 (kadastraal geregistreerd in 1945), gelegen bij het station van Testelt. Gebouw opgetrokken door Van Meeuwen - Demeyer Fr., houthandelaars, eveneens bouwheren van de aansluitende villa Stationsstraat 42, voorzien van monogram VM.

Gebouw ingewerkt in de helling, waardoor het aan straatzijde twee en aan achterzijde drie bouwlagen telt. Gecombineerde bedaking met mechanische pannen, overkragende dakrand. Eén dakkapel onder plat dak. Gevarieerde volumewerking met kenmerkend gebruik van gele baksteen, veelvuldig toepassen van afgeronde hoeken. Gevels verlevendigd door verspringende muurvlakken en het gebruik van geglazuurde zwarte tegels bij enkele vensterkolommen en naast de inkom, eveneens in de lage plint die over zij- en achtergevel verder loopt als muurband.

Rechthoekige vensters, verscheidene in de hoeken geplaatst met gebogen verloop. Bewaard houten schrijnwerk ingevuld met decoratief veelkleurig glas in lood. Vensters op het gelijkvloers meestal voorzien van gele bakstenen afgeronde luifel steunend op ijzeren paaltjes. Verdiepte inkom geflankeerd door halfcirkelvorimg erkertje links. In zij- en achtergevel drie rechthoekige garagepoorten, bewaard houten schrijnwerk met glas-in-loodpanelen.

Goed bewaarde inkomhal met marmeren art-decogetinte trap, bewaarde binnendeuren met glas-in-loodpanelen.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Scherpenheuvel-Zichem, Afdeling 4, Testelt, 1945/8.

Auteurs: Thomas, Hans