Klooster van de zusters Philippus Neri

Beschrijving

Klooster van de zusters van Philippus Neri. Gelegen op de hoek van de Stationsstraat en Dorp, vlak ten westen van de Sint-Pieterskerk. Het klooster werd gebouwd in 1900, kadastraal geregistreerd in 1901. In 1958 werd een uitbreiding geregistreerd, de kapel, de twee rechtse traveeën en de achterbouw van het kloostergebouw dateren van toen. Bakstenen gebouw op T-vormige plattegrond, ten zuidwesten aansluitende kapel.

Onderkelderd hoofdgebouw van zeven traveeën (twee rechtse later aangebouwd) en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien), aandaken met top- en schouderstukken. Toegangstravee met tuitgevelvormig uitgewerkt dakvenster, voorzien van rondboognis met beeld van de Heilige Philippus Neri. Lijstgevel met witgeschilderde muurbanden, puilijst, frieslijst. Steekboogvormige vensters en deur met diamantkopvormige witgeschilderde sluitstenen. Blauwe hardstenen lekdrempels, bewaard schrijnwerk.

Aansluitende kapel, enkel via het klooster toegankelijk. Rechthoekige plattegrond, smaller rechthoekig koor, onder steile kunstleien zadeldaken. Open klokkenruiter onder kunstleien tentdak bekroond door koperen of bronzen kruis. Rondboogvensters met glas in lood. In de naar de straat gerichte koorgevel Christusmonogram in licht verheven metselwerk.

Achteraan haaks aansluitende recentere vleugel van twee bouwlagen onder kunstleien schilddak.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Scherpenheuvel-Zichem, Afdeling 4, Testelt, 1901/7, 1907/15, 1958/40.

Auteurs: Thomas, Hans

Aanvullende informatie

De twee laatst overblijvende zusters verlieten begin 2009 het klooster waarna het gebouw werd gedesaffecteerd door voormalig aartsbisschop Danneels. De Congregatie van de Heilige Philippus Nerius uit Sint-Niklaas heeft het klooster in mei 2009 aan een privé-persoon verkocht.