Oliemagazijn, later stoomfabriek

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oliemagazijn, later stoomfabriek

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskern Testelt

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Testelt

Beschrijving

Rechts naast de watermolen gelegen industrieel gebouw, kadastraal geregistreerd in 1869. De toenmalige eigenaar was de bouwkundige Gunther Alfons Theyskens. In 1902 wordt het geheel verbouwd van oliemagazijn naar stoomfabriek en achteraan verlengd.

Verankerd en bepleisterd diephuis van zeven traveeën en twee en een halve bouwlaag onder half schilddak (kunstleien), aansluitend en in het verlengde smaller gebouw (uitbreiding van 1902) van zes traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (kunstleien). Lijstgevels op imitatiebreukstenen plint. Strakke ritmiek met steekboogvormige muuropeningen. Zolderverdieping met rondbogige laadvensters. Voorgevel met aangepaste begane grond (zie oude foto's), omlijst gevelpaneel waar zich oorspronkelijk vermoedelijk een opschrift bevond. Het schrijnwerk op de begane grond is vernieuwd, op het gelijkvloers zijn de vensters met stalen profileringen nog bewaard.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Scherpenheuvel-Zichem, Afdeling 4, Testelt, 1869/11, 1902/17.
  • PEETERS A. & J. 1986: Testelt, een kijk op toen. Testelt, 48.

Auteurs: Thomas, Hans