Herenwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenwoning

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskern Testelt

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Testelt

Beschrijving

Herenwoning in 1896 kadastraal geregistreerd als "reconstruction totale" door advocaat Denis-Coone van Antwerpen. Huidig uitzicht vermoedelijk aansluitend bij verbouwing van circa 1923-1924, wanneer in het kadaster een "vergrooting" vermeld wordt, en "er is geen grenswijziging alleenlijk verhooging" (in situ niet waarneembaar).

Gebouw van zes traveeën en twee bouwlagen onder kunstleien schilddak met uitgewerkte schoorstenen, pirons en windhaan. Links en rechts éénlaagse aanbouwen eveneens onder schilddak (pirons). Markante polychrome lijstgevel op gecementeerde plint, opgetrokken uit roodoranje baksteen, doorbroken door gele en gesinterde baksteen in muurbanden, borstweringen, ontlastingsbogen en fries. Links afgeschuinde hoek, centraal en op de rechterhoek lisenen. Steekboogvormige vensters en deur, blauwe hardstenen lekdrempels. Vernieuwd schrijnwerk.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Scherpenheuvel-Zichem, Afdeling 4, Testelt, 1896/6, 1923-1924/53.

Auteurs: Thomas, Hans