Seinwachterswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Seinwachterswoning

Beschrijving

Aan de noordzijde van spoorlijn 35 (aangelegd in 1865) gelegen seinwachterswoning. In 1885 vermeldt het kadaster de "Maatschappij den ijzeren weg van het noorden van België, Brussel" als eigenaar, de woning werd waarschijnlijk tijdens of vlak na de aanleg van de spoorlijn gebouwd (kadastrale info ontbreekt).

Bakstenen gebouw van drie traveeën en twee bouwlagen op rechthoekige plattegrond onder zadeldak met kunstleien, verhoogde begane grond. Lijstgevel op gecementeerde plint. Steekboogvormige muuropeningen onder bakstenen waterlijstje met gestrekte uiteinden. Blauwe hardstenen lekdrempels. Vernieuwd schrijnwerk. Achter de woning (ten westen) gelegen éénlaags bakstenen bijgebouwtje onder golfplaten zadeldak.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Scherpenheuvel-Zichem, Afdeling 4, Testelt, 1884/11.

Auteurs: Thomas, Hans