Eenheidsbebouwing

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eenheidsbebouwing

Beschrijving

Eenheidsbebouwing in twee huizenreeksen parallel met de Klein Broekstraat, vermoedelijk geregistreerd in 1943, nadien opgesplitst in aparte woningen. Voortuintjes met sober decoratief uitgewerkte betonnen afsluitingen. Verwijzend naar de tuinwijkgedachte.

Nummers 37-45: eenvoudige gekoppelde enkel- en dubbelhuizen van twee en drie traveeën, één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen). Rechts aanbouw onder lessenaarsdak. Witgeschilderde baksteenbouw op grijs geschilderde plint. Steekboogvormige muuropeningen, blauwe hardstenen lekdrempels. Bewaard schrijnwerk.

Nummers 51-59: gekoppelde enkel- en dubbelhuizen van twee en drie traveeën, twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Rechts aanbouw onder lessenaarsdak. Verankerde baksteenbouw op met schijnvoegen gecementeerde plint. Steekboogvormige vensters en –deuren met afgeronde hoeken, blauwe hardstenen lekdrempels op het gelijkvloers, gecementeerd op de verdieping. Bewaard schrijnwerk.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Aarschot, Afdeling 5, Averbode, 1943/18.

Auteurs: Thomas, Hans