Kapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Bakstenen boerenwoning, gedateerd "1873". Oorspronkelijk rechts aansluitend lemen schuur (mondelinge bron), nu verdwenen. De gecementeerde rechterzijgevel – oorspronkelijk dus een tussenwand – vertoont echter nog sporen van vakwerk. Vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (golfplaten, nok evenwijdig aan de straat), gecementeerde plint. Rechthoekige beluikte vensters met blauwe hardstenen lekdrempels en houten lateien. Deels bewaard houten schrijnwerk. Rechthoekige deur met vlak bepleisterde omlijsting en houten latei, erboven jaarsteen "1873". Omhaagde voortuin, achteraan geasfalteerd erf.

Aan straatzijde Onze-Lieve-Vrouw-kapel naar verluidt daterend van 1945, gebouwd omdat de hoeve gespaard bleef bij een vliegtuigcrash vlakbij – vermoedelijk van een Amerikaanse B17-bommenwerper terugkerend van de raid op Regensburg en Schweinfurt, neergekomen op de Weefberg. Bakstenen pijlerkapel onder zadeldak (mechanische pannen). Rondboogdeur, houten deur met getralied venster, traliewerk uitgewerkt in kruisvorm. Houten windborden.

Auteurs: Thomas, Hans

De bakstenen boerenwoning werd gesloopt in februari 2022.