Stadswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning

Beschrijving

Rijhuis vermoedelijk met oude kern (zie dakvorm) maar met vroeg 20ste-eeuws uitzicht. Reeds bebouwing op Ferrariskaart, ook weergegeven op kadastrale schets van 1838.

Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Lijstgevel op vernieuwde breukstenen plint, dubbelhuisopstand. Met schijnvoegen gepleisterde gevel, het gelijkvloers geblokt. Rechthoekige vensters en deur, op de verdieping met vlakke omlijsting en (pseudo)gedrukte ontlastingsrondboog. Nieuwe blauwe hardstenen lekdrempels op het gelijkvloers. Vernieuwd schrijnwerk. Lijstgevel bekroond door houten kroonlijst op houten modillons.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Diest, Afdeling 1, 1838/17.

Auteurs: Thomas, Hans