Stadswoning en herenhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Oorspronkelijk twee aparte woningen, laat 19de-, begin 20ste-eeuws uitzicht. Nummer 59, volgens huidige eigenaar de oudste woning, heeft vermoedelijk een oudere kern (zie dakhelling). Met schijnvoegen bepleisterde lijstgevels in neoclassicistische stijl.

Nummer 59: stadswoning (breedhuis) van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien). Aangepaste begane grond, op de verdieping rechthoekige vensters met geriemde omlijsting met oren, trapeziumvormige sluitsteen, neoclassicistische decoratie. Doorgetrokken lekdrempels, gedecoreerde borstwering. Nieuw schrijnwerk, het centrale venster is blind. Gevel bekroond door houten kroonlijst.

Nummer 61: herenhuis (breedhuis) van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen) op blauwe hardstenen plint. Gevel hetzelfde uitgewerkt als nummer 59. Aangepaste begane grond. Rechthoekige deur met geriemde omlijsting met oren, trapeziumvormige sluitsteen, neoclassicistische decoratie. Steekbogige poort met eenvoudige vlakke omlijsting. Op de verdiepingen vensters zoals bij nummer 59, evenwel met metalen hekjes. Behalve de poort vernieuwd schrijnwerk. Gevel bekroond door geprofileerde bepleisterde daklijst, houten kroonlijst.

Auteurs: Thomas, Hans