Neoclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Breedhuis met neoclassicistische inslag, 19de- of begin 20ste-eeuws uitzicht. In 1931 was volgens het kadaster de eigenaar (en vermoedelijke bewoner) van het pand Mr. F. Egid. Alenus-Linter. Naar alle waarschijnlijkheid gaat het hier om de toenmalige burgemeester van Diest, Maria Franciscus Egide Alenus, naar wie de straat ook vernoemd is. Van circa 1931 tot 1985 vormden de nummers 20 en 22-24 één geheel.

Herenhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), licht verhoogde begane grond. Met schijnvoegen gecementeerde lijstgevel op gecementeerde plint (cementering door Meulemans, zie slecht leesbare signering). Gewijzigde ordonnantie, vermoedelijk oudere kern. Op het gelijkvloers rechthoekige vensters met vlakke omlijsting, doorgetrokken lekdrempels. Rechthoekige deur met licht verheven vlakke omlijsting, toegankelijk via blauwe hardstenen steektrap. Uiterst rechts rechthoekige poort met vlakke omlijsting. Op de verdieping rechthoekige vensters met ijzeren hekjes. Geriemde omlijsting met oren. Trapeziumvormige sluitsteen geflankeerd door festoenen. Doorgetrokken lekdrempels. Deels bewaard schrijnwerk, luiken op het gelijkvloers. Gevel bekroond door afgelijnde fries, vernieuwde kroonlijst.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Diest, Afdeling 1, 1846/13, 1870/10, 1910/10, 1931/37, 1985/22.

Auteurs: Thomas, Hans