Gemeentehuis van Langdorp

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Langdorp

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskern Langdorp

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Langdorp

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis kadastraal geregistreerd in 1869, gelegen aan een driehoekig pleintje (Donkweg/Langdorpsesteenweg), deels ingewerkt in de helling (lager gelegen ten opzichte van het straatniveau). Volgens oude prentkaarten werd het middenrisaliet oorspronkelijk bekroond door een driehoekig fronton met blind oeil-de-boeuf. Aan de straatzijde lage bakstenen omheiningsmuur.

Vrijstaand onderkelderd breedhuis, baksteenbouw van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen) en op gesinterde bakstenen plint. Lijstgevel met neoclassicistische verwijzingen, strakke ordonnantie met centraal vooruitspringende travee afgeboord door geblokte hoeken. Aan weerszijden hiervan telkens drie traveeën in dubbelhuisopstand. De gevel wordt verder gekarakteriseerd door kordonvormende lekdrempels op de eerste verdieping, deels blauwe hardsteen (inkomrisaliet), deels gesinterde baksteen, en het gebruik van gesinterde baksteen voor bepaalde gevelelementen.

Steekboogvormige gevelopeningen met licht verheven gesinterde bakstenen omlijstingen en deels omlopende waterlijsten met gestrekte uiteinden. Blauwe hardstenen lekdrempels en sluitstenen met diamantkop. Iets rijker uitgewerkt centraal risaliet met grotere toegangsdeur en venster, beide met blauwe hardstenen omlijsting. Deels bewaard interbellum schrijnwerk. Gevel bekroond door eenvoudige fries afgelijnd door gesinterde baksteen, houten kroonlijst.

Achterin gelegen schoolgebouwen en annexen uit de tweede helft van de 20ste eeuw.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Aarschot, Afdeling 4, Langdorp 2, 1869/9.