Langgestrekte hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve

Beschrijving

Langgestrekte hoeve dieper gelegen ten opzichte van het straatniveau. Gelegen op de noordflank van de Demervallei, een 200-tal meter ten noorden van de rivier. Volume weergegeven op het primitief kadasterplan van 1822. Gesplitst rond 1865, en gedeeltelijk herbouwd rond 1899 ("reconstruction partielle"). Rond 1907 uitgebreid naar achteren toe, bijgebouwtje links (ten oosten) in 1917 geregistreerd, samen met een verbouwing achteraan.

Fasegewijs tot stand gekomen verankerde baksteenbouw op gecementeerde plint, negen traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat), mechanische (boven woonhuis) en Vlaamse pannen (boven stal en schuur). Woonhuis ten westen, stal en schuur ten oosten, 19de-eeuws uitzicht. Ten oosten aanbouw met rechthoekige poort onder lessenaarsdak (Vlaamse pannen), vermoedelijk kadastraal geregistreerd in 1917. Lijstgevel met steekboogvormige muuropeningen (vernieuwd schrijnwerk) met bakstenen en blauwe hardstenen lekdrempels. De zoldervensters (laadluiken) en rechthoekige poorten hebben houten lateien. Gevel bekroond door overhoekse baksteenfries en houten kroonlijst.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Aarschot, Afdeling 4, Langdorp 2, 1865/12, 1899/16, 1907/11, 1917/4.

Auteurs: Thomas, Hans