Craenenskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Craenenskapel

Beschrijving

Op de hoek van de Craenenskapelstraat en de Franse Liniestraat gelegen wegkapel gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, geflankeerd door twee bomen. Ingetekend op het kadaster in 1888. In de helling gelegen, toegankelijk via trap. Oorspronkelijk mogelijk in relatie tot de ten oosten gelegen Villa Craenenberg, zes jaar eerder kadastraal geregistreerd (Franse Liniestraat 2A).

Uit gesinterde baksteen opgetrokken kapel op rechthoekige plattegrond met driezijdige koorsluiting onder bitumen zadeldak. In de voorgevel blauwe hardstenen plint, voor het overige plint in gesinterde baksteen. Puntgevel afgewerkt in blauwe hardstenen blokken, gekenmerkt door ruw bossagewerk. In de top uitsparing voorzien voor wapenschild, echter nooit aangebracht of verdwenen. Puntgevel bekroond door hardstenen Keltisch kruis. Doorlopend hardstenen geprofileerd cordon op zij- en achtergevel.

Spitsboogvormige toegang tot portaal onder spitsboogvormig bepleisterd gewelf. Getraliede spitsboognis met bewaard schrijnwerk, eronder op blauwe hardstenen steen inscriptie in verzonken veld: "toevlucht der zondaren troosteres der bedrukten".

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Aarschot, Afdeling 4, Langdorp 2, 1862/9, 1888/24.

Auteurs: Thomas, Hans