Pomphuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel

Beschrijving

Dit gebouw werd in 2011 opgenomen in de inventaris en werd op basis van kadastergegevens en uiterlijke kenmerken benoemd als een "Bakstenen kapel kadastraal geregistreerd in 1957, verlengd met elektriciteitscabine (geregistreerd in 1967) onder het doorlopende geknikte zadeldak". Op basis van deze gegevens werd het gebouw vanaf 2011 opgenomen in de vastgestelde inventaris.

Nieuwe gegevens brengen echter aan het licht dat het volume in feite werd gebouwd als pompstation en vandaag dienstdoet als atelier. Ook op topografische kaarten (bijvoorbeeld uit de jaren 1980) is de locatie als pompstation aangeduid. Op basis hiervan werd geconcludeerd dat de erfgoedkenmerken uit de vaststelling niet kloppen, en dat de toegekende erfgoedwaarden onterecht zijn.

• Informatie verkregen tijdens het openbaar onderzoek over de vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed in de provincie Vlaams-Brabant (2020).

Auteurs: Verhelst, Julie