Wederopbouwhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wederopbouwhoeve

Beschrijving

Langs de straat gelegen wederopbouwhoeve, zonder dreef. Teruggaand op regionale hoevebouw; zie opstelling rond vierzijdig gekasseid erf van losse bestanddelen: boerenwoning (parallel met de weg), stallingen en schuur. Erftoegang eveneens gekasseid. Sobere baksteenarchitectuur.

Boerenwoning, stallingen en schuur opgetrokken in verankerde rode baksteen. Boerenwoning van één bouwlaag en zes traveeën onder een geknikt zadeldak (rode mechanische pannen) met overstekende dakrand. Opkamer (onder zelfde zadeldak, zonder nokverschil). Getoogde deur- en vensteropeningen, geaccentueerd door lichtrode bakstenen latei. Puntgevels, waarvan één uitlopend in schoorsteen. Speklaag van lichtrode baksteen. Twee stallingen van één bouwlaag onder zadeldak (rode mechanische pannen) met overstekende dakrand. Getoogde deur- en vensteropeningen, geaccentueerd door lichtrode bakstenen latei; zijpuntgevels; geknikte zadeldaken, doorbroken door respectievelijk één (stal links van woonhuis) en twee dakkapellen met laadvenster (stal rechts van woonhuis). Stal links van woonhuis: aangepaste muuropeningen en recente aanbouw tegen puntgevel. Stal rechts van woonhuis: laadvenster en muurkapelletje in puntgevel en recente aanbouw tegen achtergevel. Tot stalling omgevormde schuur van één bouwlaag onder schilddak, doorbroken door vrij dominante dakkapel met laadvenster en schoorsteen. Aangepaste muuropeningen.

Zeer beperkte erfbeplanting.

Auteurs: Becuwe, Frank