Hoeve in vakwerkbouw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve in vakwerkbouw

Beschrijving

In oorsprong een 18de-eeuwse L-vormige vakwerkhoeve, heden een semi-gesloten hoeve, gelegen tegen de straat met tegen de zuidgevel een oude gekandelaarde haagbeuk, ter bescherming van de woning tegen de slagregen. Woonhuis ten zuidwesten, dwarsschuur ten noorden, een kleine stalling ten westen en bakhuis met uitspringende oven ten zuidwesten. Toegang tot het erf via een houten poort tussen het woonhuis en bakhuis.

Volgens de huidige eigenaar zou de hoeve dateren uit het midden van de 18de eeuw. Op de Ferrariskaart (circa 1770-1778) was er op deze locatie reeds bebouwing aanwezig. Vanaf de kaarten uit de eerste helft van de 19de eeuw en op het primitief kadaster (circa 1840) was er een L-vormige hoeve ingetekend. Op de hoeve hangt een gedenkplaatje met de vermelding dat dit het geboortehuis van Monseigneur Vanheusden (1888-1958) was. De hoeve werd door de huidige eigenaar gerenoveerd vanaf de jaren 1980 waarbij de structuur van de vakwerkbouw behouden bleef. Tot 1992 stond de hoeve op het kadaster geregistreerd als een L-vormige hoeve met een klein losstaand bakhuis. Pas in 1992 werd een aanbouw ten noorden van de schuur geregistreerd en werd het bakhuis met dwars hierop een kleine voormalige stalling correct geregistreerd (mogelijk gaat het hier om een rechtzetting). Volgens de huidige eigenaar werden de stalling en het bakhuis al eens gerenoveerd in de jaren 1920.

Het woonhuis en de schuur zijn opgebouwd uit stijl- en regelwerk, heden opgevuld met betonsteen en bepleisterd, op een bakstenen voeting. Het woonhuis telt vier traveeën onder overkragend pannen zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat). In de oostgevel zijn er 18de-eeuwse kruiskozijnen aanwezig (in de zuidgevel is een recent kruiskozijn aangebracht) en twee kleine rechthoekige muuropeningen in de westgevel. In de zuidoostelijke hoek van het woonhuis was een opkamer aanwezig (heden in het interieur opengemaakt), de opbouw van de neerkamer in natuursteen is buiten zichtbaar. De zuidgevel heeft een rieten bekleding en de noordgevel heeft een pannen beschieting. In het interieur werd de balkenstructuur met bepleisterde troggewelfjes bewaard. Dwarsschuur onder overkragend pannen zadeldak (Vlaamse pannen, nok evenwijdig met de straat), westgevel met een pannen beschieting.

Het bakhuis en de stallingen zijn opgebouwd uit baksteen. Het bakhuis ten zuiden onder Vlaams pannen zadeldak met aandaken en muurvlechtingen in de zijgevels (nok evenwijdig met de straat). De oven tegen de oostgevel van het bakhuis heeft een lessenaarsdak. Stalling met Vlaams pannen zadeldak (nok loodrecht op de straat), met aandaken en muurvlechtingen. Aangepaste muuropeningen. Ten noorden van de stalling recente aanbouw.

• Kadaster Limburg, mutatieschetsen Bilzen, afdeling II (Beverst), 1992/1.

Auteurs: Verwinnen, Katrien