Winkelhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkelhuis

Beschrijving

Eenvoudig neoclassicistisch winkelhuis van circa 1893 dat de originele houten winkelpui bewaart op de gelijkvloerse verdieping. De woning werd ontworpen door G. Fabri als eigen woning voor Philippe Martin. Dergelijke woningen vormen de basisbebouwing in de Cuylitsstraat, die zeker aan onpare kant getypeerd wordt door gave gevelrijen met eind-19de-eeuwse stadswoningen en burgerhuizen van twee tot drie traveeën en twee tot drie bouwlagen met eenvoudige neoclassicistische lijstgevels. De woningen van nummers 7 tot 13 vormen zo'n gevelrij. De erfgoedwaarde van dit type woningen ligt in het feit dat ze samen voor een homogeen straatbeeld zorgen van witte, neoclassicistische lijstgevels, wat uitstekend tot zijn recht komt in het strakke, geometrische stratenpatroon.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1893 # 801, 1895 # 1281.