Architectenwoning Jos Wilrycx

Beschrijving

Deze burgerwoning met neo-Vlaamse renaissance puntgevel werd rond 1899 gebouwd als eigen woning van bouwmeester Jos Wilrycx. Hij gebruikte hetzelfde plan een jaar later voor de woning in de achterliggende Cuylitsstraat nummer 99.

Het is een woning van drie bouwlagen en twee/drie traveeën onder een zadeldak met nok haaks op de straat. Opvallende tuitgevel met rood bakstenen parement met natuursteen voor speklagen, hoek- en sluitstenen van de muuropeningen en voor de aflijning van de gevel. De verdiepingen zijn gemarkeerd door overhoekse pilasters. In de eerste en tweede bouwlaag segmentbogige muuropeningen met natuurstenen lateien, de derde bouwlaag heeft rondbogige vensters. Overal T-vormig schrijnwerk, fraaie paneeldeur.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1899 # 1709.