erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
212877
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212877

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis met verzorgde bepleisterde lijstgevel, gebouwd circa 1897 als linkse huis van een samenstel van drie woningen naar ontwerp van Julius Dries voor S. De Lange. De twee andere woningen van het samenstel zijn gesloopt: de centrale woning was iets hoger en afgewerkt met een eenvoudiger stucparement, de rechter woning was identiek aan nummer 57.

Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. De bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel is typisch voor het Zuid wegens de klassieke, maar verzorgde afwerking: hardstenen plint en houten kroonlijst op klossen en tandfries, imitatievoegen op gelijkvloerse verdieping, pilasters met gecanneleerde basis op eerste verdieping, imitatievoegen en doorlopende waterlijsten op bovenverdieping. Drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Rechthoekige, regelmatig geplaatste muuropeningen met bewaard houtwerk.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1897 # 19.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212877 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.