Modernistische meergezinswoning

Beschrijving

Meergezinswoning in naoorlogs modernisme, gebouwd in opdracht van Gustaaf Geuens, naar een ontwerp door architect Gérard Saenen uit 1955. Hier ging een gelijkaardig ontwerp voor een bel-etagewoning uit 1953 aan vooraf. De nieuwbouw vervangt een neo-Lodewijk XVI-burgerhuis, een ontwerp door de architecten Florent Vaes en Joan Coninck Westenberg voor bouwheer Gaston de Bom uit 1911, dat begin 1945 samen met de aanpalende panden nr. 138 tot 144 door een V1 of V2-inslag werd vernield. Saenen maakte in de jaren 1930 als jong architect naam met modernistische villa's en bungalows in zijn woonplaats Brasschaat. Na de woning Geuens, die tot zijn latere oeuvre behoort, ontwierp hij eind jaren 1950 nog een hele reeks kleine appartementsgebouwen, met name in de Tentoonstellingswijk en veelal van een conventioneel type.

Het gebouw dat vier bouwlagen telt en over een lift beschikt, omvat een praktijkruimte op de begane grond, een duplexwoning over de eerste twee verdiepingen en een appartement op de bovenste verdieping. De voorgevel onderscheidt zich door een strakke horizontaal gelede opbouw, belijnd door een korte daklijst. Voor het parement werd natuursteen in een groot en regelmatig steenverband toegepast, in contrast met de zwarte leisteen van de lichtjes terugwijkende pui. De bovenverdiepingen zijn uitgewerkt als een overstekende erker, met een doorlopende beglazing in het oorspronkelijke aluminium schrijnwerk. Een opmerkelijk detail is het kunstige rasterpatroon van de inkomdeur met flankerende claustra uit witgeschilderd staal, als pendant van de vlakke garagepoort. Het voortuinhek werd gedeeltelijk verwijderd.

Volgens de bouwplannen omvat de begane grond de inkomhal, de garage en een kantoor met wachtkamer. De duplexwoning met binnentrap biedt ruimte aan een woonkamer, een eetkamer en de keuken op het eerste niveau, vier slaapkamers en een badkamer op het tweede niveau. De plattegrond van het appartement beantwoordt aan de gebruikelijke typologie, met een woonkamer geflankeerd door de keuken vooraan, twee slaapkamers en een badkamer achteraan.

• S.N. 1913: Maison Avenue J. Van Rijswijck 108 Anvers, Album de la Maison Moderne, 5, 32.