Neoclassicistische burgerhuizen

Beschrijving

Deze drie eind-19de-eeuwse burgerhuizen zijn gelegen in de oostelijke helft van de Beeldhouwersstraat, waar ze typische voorbeelden vormen van de basisbebouwing van de straat en van de hele Zuidwijk. De woning op nummer 40 is gebouwd circa 1895 voor rekening van J.B. Verroken. Oorspronkelijk was het een enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak met twee dakvensters met fronton. In 1897 kreeg de woning de vaak voorkomende verhoging met één verdieping, waarbij de gevelafwerking de lagere bouwlagen volgt. Nummer 44 kent een gelijkaardige bouwgeschiedenis: opgetrokken circa 1893 voor rekening van J. Defosse als enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak met centraal dakvenster met fronton en twee oeils-de-boeuf; in 1899 door aannemer J.J. Buisseret met één bouwlaag verhoogd. Dergelijke verhogingen komen courant voor in het Zuidkwartier en schaden het karakter van de woningen niet. Nummer 42 is gebouwd voor rekening van Clèment Cadot circa 1894.

Het gaat hier om enkelhuizen die met hun drie traveeën en drie bouwlagen en verzorgde, maar vrij standaard uitgewerkte lijstgevels, goede voorbeelden zijn van de basisarchitectuur die het Zuid typeert. De gepleisterde en geschilderde lijstgevels worden gekenmerkt door een geprofileerde houten kroonlijst op klossen of modillons, al dan niet met tandlijst en een hardstenen plint met keldergaten. Ritmering door kordons en doorlopende vensterdorpels, imitatievoegen op gelijkvloerse verdieping. Rechthoekige muuropeningen met schuiframen op gelijkvloerse en T-ramen op bovenverdiepingen, vleugeldeur met bovenlicht en hardstenen treden, voetenschraper. Het centrale venster is vaak versierd met balkon of frontonbekroning. Vaak werden dergelijke woningen en samenstellen van twee of meer identieke woningen gebouwd.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1895 # 16 (40), 1897 # 504 (40), 1894 # 1338 (42), 1893 # 1511 (44), 1899 # 1590 (44).