erfgoedobject

Appartementsgebouw in art-decostijl

bouwkundig element
ID
212861
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212861

Juridische gevolgen

Beschrijving

Appartementsgebouw in sobere art-decostijl gebouwd in opdracht van de weduwe Emile Lesnino-Verhoeven en juffrouw J. Peeters, naar een ontwerp door architect Emiel Janssens (inscriptie) uit 1928. Het ontwerp is verwant met de architectuur van Paul Smekens en Jef Huygh uit deze periode, zeker wat de invloed van de Amsterdamse School betreft.

Het gebouw met een lijstgevel in natuursteen telt vier bouwlagen en een dakverdieping. Drieledig van opbouw, is het gevelfront opgedeeld in een sokkel met schijnvoegen, een verticaal geritmeerde bovenbouw, en een terugwijkende, met leien beklede dakverdieping. De compositie ontleend zijn expressieve karakter verder vooral aan de vormgeving van de bovenbouw. De doorlopende vensterregisters worden geritmeerd door fijn geprofileerde ribben, die onder de puilijst op consoles rusten. Het oorspronkelijk typische houten schrijnwerk met kleine roedeverdeling werd op de rondboogdeur na vernieuwd.

Het gebouw biedt ruimte aan vier appartementen op een L-vormige plattegrond, met een gemeenschappelijke trappenhuis in het verlengde van de inkomhal en mansardes. De appartementen omvatten een woonkamer, een keuken, drie slaapkamers en een badkamer.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1928#29840; foto FOTO-OF#6007.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Appartementsgebouw in art-decostijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212861 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.