Burgerhuis in art deco

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis in art deco

Beschrijving

Burgerhuis in art-decostijl gebouwd in opdracht van Aloïs Van Cauwenberghe, naar een ontwerp door de architecten Léopold De Coninck en Maurice Potié uit 1929. De bouwheer bekleedde een belangrijke bestuursfunctie binnen de Société Anonyme Extensions et Entreprises Anversoises, de vastgoedmaatschappij die in 1910 in de schoot van de familie Della Faille de Waerloos was opgericht voor de verkaveling van de Nieuw-Parkwijk "Den Brandt". Hij had in 1922 al een eerste maal beroep gedaan op De Coninck en Potié, voor het ontwerp van een villa in cottagestijl aan de Berkenlaan. Binnen de residentiële productie van de associés De Coninck en Potié uit de jaren 1920, oogt het voor Van Cauwenberghe ontworpen burgerhuis veeleer bescheiden. In deze succesvolle periode maakten zij vooral de pittoreske cottagevilla zowat tot hun handelsmerk, met prestigieuze realisaties in de Nieuw-Parkwijk "Den Brandt".

De rijwoning in halfopen bebouwing telt twee bouwlagen onder een pseudo-mansarde (kunstleien). De klassiek afgewerkte lijstgevels zijn opgetrokken in baksteenbouw, schaars verwerkt met natuursteen. Een zijrisaliet met pilasters, een bow-window, een balkon en drielichten legt de klemtoon op de voorgevel, daar waar een inkomportaaltje met houten luifel de bijna blinde zijgevel doorbreekt. Het sobere decor is terug te voeren tot art deco lijstwerk, enkele gestileerde rankwerkornamenten in het risaliet, de cartouchesleutel van de vroegere garagepoort, en het geometrische smeedijzer van de balkonborstwering, de inkomdeur en het voortuinhek.

Het interieur is georganiseerd rond de centrale inkom- en traphal, die de plattegrond over de volledige breedte opdeelt. Volgens de bouwplannen bood de begane grond vooraan ruimte aan het salon en de garage, en achteraan aan de eetkamer en de veranda, met de spreekkamer en de keuken in een lage aanbouw. Drie slaapkamers, een badkamer en een terras vormen de eerste verdieping, met mansardes erboven. In hal zijn twee dubbele rondboogdeuren met bijzonder fraaie glas-in-loodramen in art-decostijl bewaard. Kleurrijk samengesteld uit diverse glassoorten, hebben zij een gestileerde bloemenvaas met spiraalranken als motief.