Herenhuis in cottagestijl

Beschrijving

Herenhuis in cottagestijl gebouwd in opdracht van John E. Judels, naar een ontwerp van architect Joan Coninck Westenberg uit 1925. Deze rijwoning in halfopen bebouwing van het type stadsvilla, is het eerste gebouw waarvoor in de verlengde Jan Van Rijswijcklaan een bouwvergunning werd verleend. De architect ontwierp hier later in de jaren 1920 nog twee van de dergelijke herenhuizen, de woningen Posenaer en Freedman, telkens met een gelijkaardig programma maar in een andere stijl. Coninck Westenberg, die vóór de Eerste Wereldoorlog gedurende een zestal jaar geassocieerd was met architect Florent Vaes, lijkt daarmee zijn eclectische architectuuropvatting ook in de jaren 1920 nog onverkort te hebben voortgezet.

Het gebouw omvat twee bouwlagen onder een complex steil zadeldak (leien) met klimmende dakkapellen, en is opgetrokken in baksteenbouw schaars verwerkt met natuursteen. De architectuur, die alle kenmerken vertoont van de cottagestijl naar Engels voorbeeld, gaat in een sobere variant terug op de stadsvilla's die de associés Vaes en Westenberg vóór 1914 in deze wijk realiseerden. De pittoreske opstand met een verzorgd metselverband, ontplooit zich in een vrij symmetrische compositie over de drie gevelzijden, telkens gemarkeerd door puntgevels. Het ritme van de voorgevel wordt bepaald door twee- en drielichten, gevat in oplopende risalieten met casementen op de borstwering. Twee hoge schoorstenen - die Coninck Westenberg later ook toepast in de woning Freedman (nr. 204) - en een middenrisaliet bepalen het karakter van de zijgevel, waar een houten luifel het inkomportaal beschermt. Het oorspronkelijke houten vensterschrijnwerk is mogelijk nog bewaard achter de huidige voorzetramen; het eenvoudige smeedijzeren voortuinhek werd gedeeltelijk verwijderd.

De plattegrond is georganiseerd rond de traphal met bovenlicht, die het centrum van de woning vormt. Volgens de bouwplannen wordt de begane grond aan de straatzijde ingenomen door het salon en de ontbijtkamer. Aan de tuinzijde bevinden zich de eetkamer en het terras, waarbij de keuken met office en dienstingang aansluit. Op de eerste verdieping wordt de traphal omringd door vier slaapkamers, een badkamer en een linnenkamer; het dakniveau biedt ruimte aan vier mansardekamers en een zolder. De garage achteraan het terrein is een latere toevoeging.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1925#22115; foto GP#634.