Dokterswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dokterswoning

Beschrijving

Dokterswoning in traditionalistische stijl gebouwd in opdracht van het echtpaar Fornhoff, naar een ontwerp van architect Joseph Willems uit 1958. De rijwoning in halfopen bebouwing vormt een geheel van twee gekoppelde stadsvilla's met de meergezinswoning Laurent (nr. 226), ontworpen door architect Louis Michielsens in 1956. De dokterswoningen Fornhoff en Van Neer (Jan van Rijswijcklaan 184, Antwerpen) zijn representatief voor het late oeuvre van Willems, waarin de behoudende tendens van de naoorlogse residentiële bouwpraktijk zich deed gelden. Zijn belangrijkste realisatie uit deze periode is de Sint-Rumolduskerk in Deurne, die net als zijn expressieve baksteenkerken uit de jaren 1930, het midden houdt tussen modernisme en traditie.

Met een gevelbreedte van drie traveeën aan de straat, omvat de woning twee bouwlagen onder een half schilddak (leien). De bouwhoogte en de dakvorm conformeren zich aan het bestaande buurpand. Het vlak behandeld gevelfront met een volledig natuurstenen parement op een plint in arduin, onderscheidt zich door een voornaam en beheerst karakter. In een symmetrische compositie ontplooit de lijstgevel zich evenwichtig over de drie zijden, telkens centraal oplopend in een breed dakvenster met vloeiende lijnvoering. De straatgevel vertoont een regelmatige ordonnantie van steekboogvensters, terwijl in de meer gesloten zijgevel het accent op de middenas ligt, met het portaal onder een gestrekte luifel en drielichten. Het houten schrijnwerk en het smeedijzeren voortuinhek bleven behouden.

Een ruime traphal met een ovale slingertrap en een lift deelt de plattegrond in de breedte op. Volgens de bouwplannen wordt de begane grond aan de straatzijde ingenomen door het salon met open haard, en aan de tuinzijde door de eetkamer en een ontbijtkamer met cassettenplafond, een zitkamer en de keuken. De dokterspraktijk bestaande uit een wachtkamer, een consultatie- en een onderzoeksruimte, deelt de eerste verdieping met de hoofdslaapkamer en de badkamer die uitgeven op het dakterras. De tweede verdieping omvat twee slaapkamers en een meidenkamer, met een studio onder bovenlicht in de nok van het dak.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 18#38437, 18#36000.