Herenhuis in beaux-artsstijl

Beschrijving

Herenhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van Louis Pieters, naar een ontwerp van architect Joseph Somers uit 1939 (gevelsteen). Deze rijwoning in halfopen bebouwing vormt een geheel van twee gekoppelde stadsvilla’s met de woning Sobry , een ontwerp van architect Florent Humblet uit 1929. In de verlengde Jan Van Rijswijcklaan ontwierp Somers in de jaren 1920 al enkele herenhuizen in sobere art-decostijl, waaronder de woning John Pieters, vermoedelijk een verwant van bouwheer Louis Pieters. Voor residentiële ontwerpen als deze, lijkt hij tot het einde van het interbellum te hebben vastgehouden aan een behoudende koers. Met het handelsgebouw Léon Van Parys in de Zeevaartstraat, toonde hij zich in dezelfde periode in dienst van het bedrijfsleven als een eigentijds en vooruitstrevend architect.

Het gebouw omvat twee bouwlagen onder een pseudo-mansarde (leien), en is opgetrokken in baksteenmetselwerk met knipvoegen en natuursteen. De architectuur is een late, eigentijdse interpretatie van de beaux-artsstijl, met nog slechts discrete verwijzingen naar de Lodewijk XVI-stijl. De lijstgevel ontleent zijn expressie aan het uitkragende volume dat in de zijgevel het inkomportaal overwelft. Verder wordt het ritme bepaald door een zijrisaliet en een afgeronde hoekpenant. Brede korfboogopeningen wisselen af met schouderboogvensters en oculi, telkens in vlakke omlijsting met een acanthussleutel. Opmerkelijk zijn de voluutconsole van het portaal, de smeedijzeren venstertralies en het voortuinhek. Het houten schrijnwerk werd grotendeels vernieuwd, op de deur en de dakkapellen na. Oorspronkelijk bevond de garage, die nu tegen de achterbouw aanleunt, zich achterin de tuin, verbonden met de woning via een pergola.

Volgens de bouwplannen deelt de ruime traphal, die op de verdieping dienst doet als biljartzaal, de woning over de volledige breedte op. Het salon neemt op de begane grond de straatzijde in; de woonkamer met overdekt terras waarbij de keuken, de office en de dienstingang aansluiten, bevindt zich aan de tuinzijde. De bovenverdieping omvat vooraan de grote slaapkamer met en suite 'cabinet de toilette' en badkamer, en achteraan twee kleinere slaapkamers met badkamer. Nog eens drie kamers en een badkamer nemen het mansardeniveau in.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 18#11891 en 18#12936.