Herenhuis in cottagestijl

Beschrijving

Herenhuis in cottagestijl gebouwd in opdracht van Joseph Lenssens, naar een ontwerp van architect Walter Van Kuyck uit 1926. Deze rijwoning in halfopen bebouwing vormt een geheel van twee gekoppelde stadsvilla's met de woning Posenaer, een ontwerp van architect Joan Coninck Westenberg uit 1927. Van Kuyck ontwierp in 1927 een vrijwel identieke woning voor L. Gabriel op nummer 198, die in november 1944 door een V1- of V2-inslag werd vernield. Deze gebouwen behoren tot het latere oeuvre van de architect, die in de jaren 1920 zowel historiserende cottages in 'Old English'-stijl ontwierp, als eigentijdse burgerhuizen in art deco. Zijn belangrijkste realisatie uit deze periode is de monumentale Koloniale Hogeschool in de Middelheimlaan.

Het gebouw omvat twee bouwlagen onder een complex zadel- en wolfsdak (leien). Opgetrokken in baksteenbouw verwerkt met natuursteen en arduin, werd voor de structurele elementen gebruik gemaakt van gewapend beton 'systeem Hennebique'. De architectuur vertoont alle kenmerken van de cottagestijl, vrij geïnspireerd op 16de-eeuwse Engelse renaissance-voorbeelden. De pittoreske opstand strekt zich in een asymmetrische compositie over de voor- en zijgevel van het hoofdvolume uit, gekoppeld aan een sobere behandeling van de achterbouw. Een oplopende bow-window met vijflichten legt de klemtoon op de brede zijtravee, die uitmondt bij een overstekende puntgevel in houtskeletbouw met windborden. Eenzelfde afgewolfde geveltop bekroont de zijgevel, waarvan het middenportaal wordt doorgetrokken in een getrapt risaliet. Als overgang tussen beide gevelzijden is de hoekpartij karakteristiek opengewerkt met oplopende drielichten. De ornamentatie bestaat hoofdzakelijk uit neorenaissance-cartouches met bladwerk, die de borstweringen accentueren. Het houten vensterschrijnwerk, de smeedijzeren deur en het voortuinhek bleven behouden; de aanleunende garage maakt deel uit van de oorspronkelijke constructie.

De plattegrond is georganiseerd rond de centrale traphal, die het interieur vrijwel over de volledige breedte opdeelt. Volgens de bouwplannen wordt de begane grond aan de straatzijde ingenomen door de spreekkamer en het salon, en aan de tuinzijde door de eetkamer met veranda en wintertuin, geflankeerd door de keuken. De eerste verdieping biedt ruimte aan drie slaapkamers, waarvan twee met en suite 'cabinet de toilette', de badkamer en een 'studio'. Naast twee overige kamers, mansardes en een zolder, herbergt het dakniveau een donkere kamer.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1926#25019 en 1927#26591, 1927#27415; foto's GP#2612, FOTO-OF#6011 en FOTO#11128-11132; Archieven Van Kuyck, KUYCK#124-125.