Burgerhuis in art deco

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis in art deco

Beschrijving

Burgerhuis in art-decostijl naar een ontwerp door de architect Hendrik Delvaux uit 1926. Opdrachtgever was Norbert David Rosenfeld (°Krakau, 1887), echtgenoot van Rebecca Figatner (°Antwerpen, 1896), die in 1932 zou overlijden. Omgevormd tot kantoren maakt het gebouw vandaag deel uit van het complex van de Bank Delen.

De rijwoning met een natuurstenen lijstgevel telt drie bouwlagen en vier traveeën onder een pseudo-mansarde (leien). Sober van opzet deelt de compositie de gevel op in een lage sokkel en een meer prominente bovenbouw, met een dakvenster opgenomen in een blinde attiek als bekroning. De bovenbouw is in zijn geheel als een geknikte bow-window uitgewerkt, met registers van rondboogvensters. Verder onderscheidt het parement zich door een vlakke behandeling, met slechts panelen of casementen op de borstweringen. Een meer uitgesproken art-decokarakter heeft de fraaie smeedijzeren deur en het verplaatste voortuinhek, met bloem- en spiraalmotieven; een smeedijzeren lantaarn verlicht de inkom. De ondergrondse garage is een latere toevoeging, en ook het schrijnwerk werd vernieuwd.

De plattegrond volgt de typologie van de bel-etagewoning, en is georganiseerd rond de centrale traphal. Volgens de bouwplannen biedt de begane grond naast de inkomhal ruimte aan een spreekkamer, een kleine eetkamer en de keuken. Op de bel-etage neemt het salon over de volledige breedte de straatzijde in, en de eetkamer met office en overdekt terras de tuinzijde. Drie slaapkamers en een badkamer vormen de tweede verdieping, drie mansardes het dakniveau.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1926#25279 en 1927#27450; foto GP#2607; vreemdelingendossier 481#146993.