Twaalfkamerenbeluik

Beschrijving

Nummers 53-113. Het huidige Twaalfkamerenbeluik ("Cité Melchior") kwam in drie bouwfasen tot stand. In 1856 kwam aan het uiteinde, links, van een smalle aan straatzijde overbouwde steeg een tweezijdig bebouwd pleinbeluik (nummers 53-67) tot stand. In 1860 werd eerstgenoemde steeg opengebroken door sloping van de bebouwing aan rechterzijde ervan, en door de nieuwe bouw van de huidige nummers 107-113. In 1883 werd de achterzijde van de steeg geopend en het pleinbeluik (nummers 69-105) opgetrokken; nummers 69-71 verbouwing van een oudere constructie van 1875. Het gebouwtje zonder nummer tussen nummer 115 en 107, en deels achter laatstgenoemd werd in 1850 opgetrokken als katoenweverij, en deed einde 19de eeuw dienst als timmermanswerkhuis.

Alle woningen bezitten twee bouwlagen, twee traveeën (spiegelbeeldschema in het oorspronkelijke steegbeluik nummers 53-67, en bij nummers 69-71, 73-75 en 87-89, repeterend schema bij de andere woningen), onder zadeldaken (pannen). Verankerde, gewitte gevels met gepikte plint. Rechthoekige of getoogde openingen op hardstenen dorpel. Nummers 53-67 en 107-113 bezitten blinde, uitgespaarde vensternissen boven de deur, de andere slechts een doorlopend blind gevelvlak.

Het beluik wordt heden op een eerder pijnlijke wijze "gerenoveerd" (sic) waarbij reeds waardevolle elementen verdwenen, en de bestaande materialen (bijvoorbeeld door het storend gebruik van machinale baksteen en pvc) en karakterelementen niet gerespecteerd worden.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent.