Burgerhuis in neotraditionele stijl

Beschrijving

Burgerhuis in neotraditionele stijl gebouwd in opdracht van Adrien Claeijs, naar een ontwerp van architect José Schotte uit 1937. De halfvrijstaande rijwoning met een blinde zijgevel, valt op door een eigentijds traditionalistisch karakter met invloed van de cottagestijl. De architectuur is sterk verwant met de ‘Style Hoge’, tijdens het interbellum een populaire bouwstijl bij de burgerij in Gent en omstreken, ontwikkeld door architect Charles Hoge. Dat deze bouwtrant een zeldzame toepassing kent aan de Antwerpse Jan Van Rijswijcklaan, valt te verklaren door het feit dat zowel Claeijs als Schotte Gentenaars waren.

Het gebouw in baksteenbouw verwerkt met onderdelen in natuursteen, omvat drie bouwlagen onder een complex zadeldak (pannen). Typisch voor de 'Style Hoge' wordt de voorgevel bekroond door een hoge overstekende geveltop, een puntgevel met een vakwerkpatroon in het metselwerk en houtbeschot in de top. Deze vormt het sluitstuk van een oplopend risaliet, met op de bel-etage een erker onder een leien dakje, en aansluitend het drielicht waarop de geveltop rust. Het aanvankelijke ontwerp ging uit van een rijkere detailuitvoering, met hoekkettingen, smeedwerk en een volledig houten geveltop met snijwerk en maskerkopconsooltjes, waarvan na het verkrijgen van de bouwvergunning werd afgeweken. De erker, oorspronkelijk met een liggend zijvenster, werd tot de huidige symmetrische indeling verbouwd in 1978. Het gevernist houten schrijnwerk van de centrale rondboogdeur, de garagepoort en de vensters bleef behouden; het smeedijzeren voortuinhek werd gedeeltelijk verwijderd.

De plattegrond volgt de typologie van de bel-etagewoning, en is georganiseerd rond het centrale trappenhuis verlicht door een glas-in-loodraam. Volgens de bouwplannen biedt de begane grond vooraan ruimte aan de inkomhal met spreekkamer en de garage, en achteraan aan het fumoir, de eetkamer met terras, en de keuken met office. Op de bel-etage neemt het salon de volledige breedte in aan de straat, met verder een kantoor en de slaapkamer met badkamer. De tweede verdieping en de dakruimte omvatten vier overige slaapkamers en zolders.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 18#7542, 18#9098 en 18#59702; foto FOTO#62849.