Burgerhuis in art deco

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis in art deco

Beschrijving

Burgerhuis in art-decostijl gebouwd in opdracht van de weduwe Staes-Lanthier, naar een ontwerp door de architecten Jan Vanhoenacker, John Van Beurden en Jos Smolderen uit 1925. Door dit nieuwe project verviel het oorspronkelijke en maar voor de helft gerealiseerde plan voor twee gespiegelde woningen door architect Raymond Ceurvorst uit 1922. Achteraan werd het gebouw in een later stadium met een bijkomende verdieping verhoogd.

Dit veeleer bescheiden burgerhuis is kenmerkend voor de gezamenlijke productie van Vanhoenacker, Van Beurden en Smolderen, associés van 1920 tot omstreeks 1930. Een jaar eerder tekenden zij in deze wijk voor het somptueuze Hotel Jussiant in de Arthur Goemaerelei, een van hun belangrijkste realisaties.

Deze rijwoning met een natuurstenen lijstgevel van twee traveeën, omvat een souterrain, twee bouwlagen en een pseudo-mansarde (leien). De asymmetrische gevelcompositie wordt bepaald door de brede zijtravee met drielichten, die doorloopt in een dakvenster met gebogen waterlijst. Een bow-window legt daarbij het accent op de bovenverdieping. Het verzorgde parement is discreet versierd met casementen, lijstwerk en medaillons in een florale art deco. Opvallend is het robuuste deurentablement met een drieledig bovenlicht. Van het schrijnwerk bleef enkel de gevernist houten deur bewaard; het smeedijzeren voortuinhek werd op één segment na verwijderd bij de verbouwing van het souterrain tot garage.

Net als het aanpalende nummer 135, wordt het interieur op de twee hoofdverdiepingen over de volledige breedte opgedeeld door de traphal met een bovenlicht. Verder volgt de plattegrond de typologie van de burgerwoning, met oorspronkelijk een spreekkamer en de keuken in het souterrain. De bel-etage omvat volgens de bouwplannen een salon aan de straat en een eetkamer met terras en office aan de tuin. De eerste verdieping biedt aan beide zijden van de hal ruimte aan een tweede salon en een slaapkamer met badkamer, de mansarde aan twee voorkamers en een meidenkamer. Een diensttrap verzekert de circulatie voor de bediening.