Burgerhuis in art deco

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis in art deco

Beschrijving

Burgerhuis in art-decostijl gebouwd in opdracht van Gaston De Schrijver, naar een ontwerp door Walter Van Kuyck uit 1928. Het gebouw behoort tot het latere oeuvre van de architect, die in de jaren 1920 zowel eigentijdse burgerhuizen in art deco ontwierp, als historiserende cottages in 'Old English'-stijl. Zijn belangrijkste realisatie uit deze periode is de monumentale Koloniale Hogeschool in de Middelheimlaan.

Deze rijwoning met een natuurstenen lijstgevel omvat drie bouwlagen onder een leien pseudo-mansarde. De compositie deelt de gevel op in een lage vlakke sokkel, en een sober geornamenteerde bovenbouw. Deze wordt geopend door rondboogdrielichten, binnen een omlijsting van kolossale pilasters en een klassiek hoofdgestel. De klemtoon ligt op de bel-etage, uitgewerkt als bow-window met een bekronend balkon. In het geveldecor vallen vooral het art-decolijstwerk op, de schelpconsole onder de bow-window, medaillonkapitelen en een fries met bloemmotief. Het houten schrijnwerk van de vensters en het smeedijzer van de korfboogdeur en -garagepoort zijn bewaard, het voortuinhek is op één segment na verdwenen.

De bouwplannen tonen een klassieke bel-etagewoning, uitgerust voor inwonend huispersoneel, die over de volledige breedte wordt opgedeeld door de centrale traphal. De begane grond biedt ruimte aan de inkomhal, de garage, een ontbijtkamer en de keuken. Op de eerste verdieping bevindt het salon zich aan de straatzijde, en de eetkamer aan de tuinzijde van de hal. De ondiepe tweede verdieping omvat een grote slaapkamer, een badkamer en dressing, de mansarde een logeerkamer, een zolder en een meidenkamer. De diensttrap en office verzekeren de circulatie voor de bediening.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1928#29196 en 1930#36587; Archieven Van Kuyck, KUYCK#125.