Vier Landsherensteen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vier Landsherensteen

Beschrijving

Gedenkteken gelegen op de kruising van vier boswegen en op de kruising van gemeenten en vroegere heerlijkheden: Zutendaal, Opgrimbie (Maasmechelen), Lanaken en Rekem (Lanaken), als verwijzing naar de grens tussen deze voormalige heerlijkheden. Naar verluidt zouden zich in de omgeving nog restanten van grachten bevinden die als duidelijke grensafbakening werden gegraven. Deze locatie werd ook "galling" genoemd, omdat er in de 15de eeuw een galg zou gestaan hebben.

Klein monument op bakstenen sokkel met hardstenen dekplaat en twee hardstenen platen met inscripties "DE VIERLANDSHEREN" en "HEROPGERICHT/ ZUTENDAAL 1979". Op de gedenkzuil staan de vier namen van de heerlijkheden: "HEER/ VAN/ ZUETENDAEL/ LOEN", "HEER/ VAN/ PIETERSHEYM", "HEER/ VAN/ RECKHEYM" en "HEER/ VAN/ MECHELEN".

Auteurs: Verwinnen, Katrien